Anatomy and physiology MCQ

SECTION-9

 


Anatomy and physiology MCQ

 


 

Q31. The presence of analyse in the serves the purpose of

(a) Washing away food particles to cleanse the mouth

(b) lubricating the food to minimize friction with oral mucosal

(c) Destroying harmful bacteria to prevent oral infection

(d) Catalyzing the chemical reaction for the digestion of starch

 

Ans:(d) Catalyzing the chemical reaction for the digestion of starch

 


Q32. The structure that is located near the  laryngopharynx  to prevent of food bolus from entering the Airway during deglutition is the

(a) Cricoid

(b) epiglottis

(c) palate

(d) tongue

 

Ans:(b) epiglottis

 


Q33. The chief cells of the gastric glands secrete

(a) Pepsinogen

(b) Trypsinogen

(c) Intrinsic factors

(d) hydrochloric acid

 

Ans:(c) Intrinsic factors

 


Q34. The surface area for absorption in enlarged by the following structures of the small intestine  except

(a) Crypts of lieberkuhn

(b) Plicace circularis

(c) Villus 

(d) Microvillus 

 

Ans:(a) Crypts of lieberkuhn

 


Q35. Which type of gastrointestinal motility thoroughly mixes  the chyme in the small intestine?

(a) Propulsion

(b) Churning

(c) Segmentation

(d) Peristalsis

 

Ans:(c) Segmentation

 


Q36. The part of the large intestine that is joined to the rectum is called

(a) ascending colon

(b) transverse colon

(c) descending colon

(d) sigmoid colon

 

Ans:(d) sigmoid colon

 


Q37. The flow of pancreatic juice into the duodenum is controlled by the

(a) Ampulla of Vater 

(b) duct of Wirsung

(c) Sphincter of oddi

(d) Pyloric antrum

 

Ans:(c) Sphincter of oddi

 


Q38. The synthesis of bile occur in the

(a) Liver

(b) gallbladder

(c) pancreas

(d) Duodenum

 

Ans: (a) Liver

 


Q39. One of the end products of carbohydrate digestion in the small intestine is

(a) sucrose

(b) maltose 

(c) lactose

(d) fructose

 

Ans:(d) fructose

 


Q40. Which of these substances hydrolyses dietary proteins into amino adds?

(a) Amylase

(b) trypsin 

(c) Lipase 

(d) Bile 

 

Ans:(b) trypsin

 


 

1     2      3      4      5      6      7      

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Anatomy and physiology Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Anatomy and physiology MCQ Section- 1
  Anatomy and physiology MCQ Section- 2
  Anatomy and physiology MCQ Section- 3
  Anatomy and physiology MCQ Section- 4
  Anatomy and physiology MCQ Section- 5
  Anatomy and physiology MCQ Section- 6
  Anatomy and physiology MCQ Section- 7
  Anatomy and physiology MCQ Section- 8
  Anatomy and physiology MCQ Section- 9


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge


READ MORE MCQ OF MECHANICAL ENGINEERING


 THERMODYNAMICS MCQ
COMPRESSORS, GAS TURBINE AND JET ENGINES MCQ
HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS MCQ
STRENGTH OF MATERIAL MCQ
POWER PLANT ENGINEERING MCQ
ENGINEERING MECHANICS MCQ
MACHINE DESIGN MCQ
THEORY OF MACHINE MCQ
ENGINEERING MATERIAL MCQ
MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MCQ
INDUSTRIAL ENGINEERING & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ
AUTOMOBILE ENGINEERING MCQ
INTERNAL COMBUSTION ENGINES MCQ
STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ

DOWNLOAD PDF


THERMODYNAMICS MCQ PDF DOWNLOAD Free
♥ HEAT TRANSFER MCQ PDF DOWNLOAD Free
INTERNAL COMBUSTION ENGINE MCQ PDF DOWNLOAD Free
MACHINE DESIGN MCQ PDF DOWNLOAD Free

lateral torsion bulinghide for seo score


 

Leave a Reply