Anatomy and physiology MCQ

SECTION-9

 


Anatomy and physiology MCQ

 


 

Q21. The basic general layout of the gastrointestinal tract wall from inside to outside follows this sequence; 

(a)  submucosa- mucosa- muscular- serosa

(b) muscular-serosa-mucosa- submucosa

(c) mucosa- submucosa- muscular-serosa

(d) serosa-muscular-submucosa- mucosa

 

Ans:(c) mucosa- submucosa- muscular-serosa

 


Q22. The group of  nerves that is located in the submucosal layer to regulate the secretory activities of the intestine is called

(a) Meissner’s plexus

(b) Auerbach’s plexus 

(c) Vagal nerve 

(d) Sympathetic nerve

 

Ans: (a) Meissner’s plexus

 


Q23.  Stimulation of the parasympathetic nerve on the digestive system results in

(a) Decreased gastrointestinal motility

(b) decreased dilatation of portal veins branches

(c) Increased gastrointestinal secretions

(d) increased tone of anal sphincters

 

Ans:(c) Increased gastrointestinal secretions

 


Q24. Which of these statements is true regarding the absorption of nutrients in the small intestine?

(a) All and product of carbohydrate digestion are absorbed passively across the membrane of villus

(b) The micelles actively transports the short chain peptide molecules across the membrane of villus cell

(c)The amino acid molecules are transported into the lymph capillaries of the villus by passive diffusion

(d) The chylomicron is transferred to the lymph capillaries of the villus by passive diffusion

 

Ans:(d) The chylomicron is transferred to the lymph capillaries of the villus by passive diffusion

 


Q25. Which of these statements is true regarding food nutrients consumed by humans?

(a)The carbohydrate nutrient, insufficient amounts, serves as the main source of body fuel

(b) Essential amino acids are synthesized in the body to form any substance or materials for the body

(c) the building blocks of lipids are the amino and carboxyl Groups that serves as a storage of energy

(d) dietary fibers are digestible carbohydrates that provide the alternative source of energy

 

Ans:(a) The carbohydrate nutrient, insufficient amounts, serves as the main source of body fuel

 


Q26. Most of the absorption of fats occurs in the

(a) Duodenum

(b) Jejunum

(c) Ileum

(d) Caecum 

 

Ans:(b) Jejunum

 


Q27.Ashok is at risk of diuretic- included hyperkalemia. Which of the following food that has the highest content of potassium would you advise him to consume?

(a) Chicken

(b) potatoes

(c) banana

(d) soya milk

 

Ans: (c) banana

 


Q28. The rate of a reaction catalyzed by an enzyme will reach its optimum level in the human body when

(a) blood PH is between 10 and 12

(b) there is an enzyme antagonist

(c) the body temperature reaches 32 degree Celsius

(d) The enzyme activator acts on the enzyme precursor

 

Ans:(d) The enzyme activator acts on the enzyme precursor

 


Q29.  The energy exchange molecule that stores and releases energy as required by the body is the

(a) Nicotinamide-adenine dinucleotide 

(b) Flavin-adenine dinucleotide 

(c) Adenosine triphosphate 

(d) Adenosine diphosphate 

 

Ans:(c) Adenosine triphosphate

 


Q30. Which statement is true regarding defecation?

(a)The Gastro iliac reflex stimulates the mass peristaltic movements on the colon to distend the rectum containing faces 

(b)The Stretch receptors in the Wall of the rectum that is stimulated by faces with set the defecation reflexes

(c) Distended rectum will stimulate the pudendal nerve to cause the relaxation of the external anal sphincter

(d) The faces in the rectum is expelled when the internal and external sphincters are both relaxed voluntarily

 

Ans:(b) The Stretch receptors in the Wall of the rectum that is stimulated by faces with set the defecation reflexes

 


 

1     2      3      4      5      6      7      

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Anatomy and physiology Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Anatomy and physiology MCQ Section- 1
  Anatomy and physiology MCQ Section- 2
  Anatomy and physiology MCQ Section- 3
  Anatomy and physiology MCQ Section- 4
  Anatomy and physiology MCQ Section- 5
  Anatomy and physiology MCQ Section- 6
  Anatomy and physiology MCQ Section- 7
  Anatomy and physiology MCQ Section- 8
  Anatomy and physiology MCQ Section- 9


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge


READ MORE MCQ OF MECHANICAL ENGINEERING


 THERMODYNAMICS MCQ
COMPRESSORS, GAS TURBINE AND JET ENGINES MCQ
HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS MCQ
STRENGTH OF MATERIAL MCQ
POWER PLANT ENGINEERING MCQ
ENGINEERING MECHANICS MCQ
MACHINE DESIGN MCQ
THEORY OF MACHINE MCQ
ENGINEERING MATERIAL MCQ
MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MCQ
INDUSTRIAL ENGINEERING & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ
AUTOMOBILE ENGINEERING MCQ
INTERNAL COMBUSTION ENGINES MCQ
STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ

DOWNLOAD PDF


THERMODYNAMICS MCQ PDF DOWNLOAD Free
♥ HEAT TRANSFER MCQ PDF DOWNLOAD Free
INTERNAL COMBUSTION ENGINE MCQ PDF DOWNLOAD Free
MACHINE DESIGN MCQ PDF DOWNLOAD Free

lateral torsion bulinghide for seo score


 

Leave a Reply