Anatomy and physiology MCQ

SECTION-9

 


Anatomy and physiology MCQ

 


 

Q11. All of the following muscles of the pectoral girdle are innervated by branches from the brachial plexus except

(a) Subclavius 

(b) Serratus anterior

(c) Rhomboid major 

(d) Trapezius

 

Ans:(d) Trapezius

 


Q12. Injury to Radial Nerve at wrist leads to

(a) wrist drop

(b) sensory loss of adjacent sides of third and fourth fingers

(c) paralysis of adductor pollucis 

(d) loss of supination in extended position

 

Ans: (b) sensory loss of adjacent sides of third and fourth fingers

 


Q13. The following structures pass through the carpal tunnel, except

(a) flexor digitorum profundus

(b) Flexor pollucis longus 

(c) Median nerve

(d) Ulnar nerve 

 

Ans:(d) Ulnar nerve

 


Q14.The pancreas produces which two hormones:  [LNJP H D 2012]

(a) Insulin and glucagon

(b) epinephrine and insulin

(c) melatonin and glucagon

(d) glucagon and epinephrine

 

Ans:(a) Insulin and glucagon

 


Q15. Go through the following statements regarding  salivary glands and identify the correct statement

(a) Parotid glands are located on each side of the face just below the external acoustic meatus

(b) Parotid, sublingual and submandibular are the various type of salivary glands

(c) Parotid, is the largest salivary gland 

(d) All the above 

 

Ans:(d) All the above

 


Q16. Mr Sam was complaining about the pain at his right hypochondriac region which refers to a region of the 

(a) Head 

(b) Thorax

(c) Abdomen 

(d) Upper lime

 

Ans:(c) Abdomen

 


Q17. Cardiac sphincter is situated at

(a) Heart 

(b) Cardiam

(c) End of esophagus 

(d) End of stomach 

 

Ans: (c) End of esophagus

 


Q18. Which of these parts in the digestive system is the gastrointestinal or alimentary tract?

(a) Salivary glands

(b) Gallbladder

(c) pancreas

(d) anal canal

 

Ans:(d) anal canal

 


Q19. The serous membrane that  lines the organs of the digestive system is called

(a) Parietal peritoneum

(b) visceral peritoneum

(c) abdominal peritoneum

(d) pelvic peritoneum

 

Ans:(b) visceral peritoneum

 


Q20. Which of these structures holds the small intestine in its position?

(a) Mesentery

(b) Mesocolon

(c) Lesser omentum 

(d) Greater omentum 

 

Ans:(a) Mesentery

 


 

1     2      3      4      5      6      7      

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Anatomy and physiology Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Anatomy and physiology MCQ Section- 1
  Anatomy and physiology MCQ Section- 2
  Anatomy and physiology MCQ Section- 3
  Anatomy and physiology MCQ Section- 4
  Anatomy and physiology MCQ Section- 5
  Anatomy and physiology MCQ Section- 6
  Anatomy and physiology MCQ Section- 7
  Anatomy and physiology MCQ Section- 8
  Anatomy and physiology MCQ Section- 9


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge


READ MORE MCQ OF MECHANICAL ENGINEERING


 THERMODYNAMICS MCQ
COMPRESSORS, GAS TURBINE AND JET ENGINES MCQ
HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS MCQ
STRENGTH OF MATERIAL MCQ
POWER PLANT ENGINEERING MCQ
ENGINEERING MECHANICS MCQ
MACHINE DESIGN MCQ
THEORY OF MACHINE MCQ
ENGINEERING MATERIAL MCQ
MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MCQ
INDUSTRIAL ENGINEERING & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ
AUTOMOBILE ENGINEERING MCQ
INTERNAL COMBUSTION ENGINES MCQ
STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ

DOWNLOAD PDF


THERMODYNAMICS MCQ PDF DOWNLOAD Free
♥ HEAT TRANSFER MCQ PDF DOWNLOAD Free
INTERNAL COMBUSTION ENGINE MCQ PDF DOWNLOAD Free
MACHINE DESIGN MCQ PDF DOWNLOAD Free

lateral torsion bulinghide for seo score


 

Leave a Reply