Anatomy and physiology MCQ

Section-1  Section-2   Section-3  Section-4  Section-5  Section-6   
Section-7  Section-8  Section-9    

 


 

Q1. The strongest ligament in the body is

(a) Iliofemoral ligament

(b) Lacunar ligament

(c) Ligamentum flavum

(d) Inguinal ligament

 

Ans: (a) Iliofemoral ligament

 


Q2. Type of cartilage seen at temporo-mandibular joint is

(a) Hyaline cartilage

(b) Fibro cartilage

(c) Elastic cartilage

(d) All of the above

 

Ans: (b) Fibro cartilage

 


Q3. Insertion of pectoralis major of

(a) Humours

(b) Femur

(c) Knee

(d) Clavicle

 

Ans: (a) Humours

 


Q4. Cleft lip is due to non-fusion of

(a) Maxillary process with lateral nasal process

(b) Maxillary process with medial nasal process

(c) Maxillary process with mandibular nasal process

(d) All of the above

 

Ans: (b) Maxillary process with medial nasal process

 


Q5. All of the following muscle are composite muscle except

(a) Pectineus

(b) Rectus femoris

(c) Adductor magnus

(d) Biceps femoris

 

Ans: (b) Rectus femoris

 


Q6. Protein synthesis occurs in

(a) Ribosome

(b) Lysosomes

(c) Endosomes

(d) Golgi apparatus

 

Ans: (a) Ribosome

 


Q7. Site of injection in gluteus

(a) Inferomedial

(b) Superomedial

(c) Superolateral

(d) Inferolateral

 

Ans: (c) Superolateral

 


Q8. Posterior dislocation of the femur on the tibia is prevented by

(a) Anterior cruciate ligament

(b) Posterior cruciate ligament

(c) Medial collateral ligament

(d) Lateral collateral ligament

 

Ans: (a) Anterior cruciate ligament

 


Q9. Which of the following statements about muscle tissue is true?

(a) Smooth muscle is striated

(b) Skeletal muscle is non- striated

(c) Smooth muscle is involuntary

(d) Cardiac muscle is not-striated

 

Ans: (c) Smooth muscle is involuntary

 


Q10. Which of these structures has no cartilage in it?

(a) Epiglottis

(b) Trachea

(c) Bronchi

(d) Bronchiole

 

Ans: (d) Bronchiole

 

 


 

1     2      3      4      5      6      7      

 


 

Next Page

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Anatomy and physiology Objective Questions


Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Anatomy and physiology MCQ
Section-1 Section-2
Section-3 Section-4
Section-5 Section-6
Section-7 Section-8
Section-9  

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ

Fundamentals of Nursing MCQ

Community Health Nursing MCQ

Medical & Surgical Nursing MCQ

Psychiatric Nursing MCQ

Pharmacology MCQ

Obstetric and Gynecological Nursing MCQ

Pediatric Nursing MCQ
Anatomy and Physiology MCQ
Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

 


READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *