Anatomy and physiology MCQ

SECTION-8

 


Anatomy and physiology MCQ

 


 

Q31. Why is it not possible for action potentials in the postsynaptic neuron to produce an action potential in the presynaptic neuron?

(a)The axon terminals of presynaptic neurons have no acetylcholine receptors

(b) the presynaptic neurons do not have a resting  membrane potential

(c) The synaptic cleft allows the diffusion of the acetylcholine in the direction only

(d)The synaptic vesicles into the postsynaptic terminal are inactive

 

Ans:(a) The axon terminals of presynaptic neurons have no acetylcholine receptors

 


Q32.Which type of epithelium is efficient in generating new cells to relplace dead cells damaged by mechanical friction?

(a) Squamous epithelium

(b) Columnar epithelium

(c) Transitional epithelium

(d) Stratified epithelium

 

Ans: (d) Stratified epithelium

 


Q33. Which of the following is not an essential component of reflex arc?

(a) Afferent neuron

(b) efferent neuron

(c) Spinal pathway

(d) effector organ

 

Ans:(c) Spinal pathway

 


Q34. Outermost layer of meninges is…

(a) dura mater

(b) Pia mater 

(c) Arachnoid mater 

(d) Choroid plexues

 

Ans:(a) dura mater

 


Q35. Innermost layer of meninges is…

(a) dura mater

(b) Pia mater 

(c) Arachnoid mater 

(d) Choroid plexues

 

Ans:(b) Pia mater

 


Q36. Ulnar nerve paralysis causes

(a) wrist drop

(b) Ape thumb deformity

(c) Claw finger deformity

(d) madelung deformity

 

Ans:(c) Claw finger deformity

 


Q37. Policeman’s tip hand is seen in

(a) Erb’s palsy

(b) Klumpke’s paralysis

(c) Axillary nerve injury

(d) none of  the above

 

Ans:(a) Erb’s palsy

 


Q38. Triceps is supplied by….nerve

(a) Axillary

(b) Ulnar

(c) radial

(d) musculocutaneous

 

Ans:(c) radial

 


Q39. Enophthalmos is due to palsy of 

(a) Levator palpebrae superioris

(b) Superior tarsal muscle

(c) Orbitalis muscle

(d) Inferior tarsal muscle

 

Ans:(c) Orbitalis muscle

 


Q40. IV infusion is avoided in

(a) Long saphenous vein

(b) cephalic vein

(c) external jugular vein

(d) internal jugular vein

 

Ans: (a) Long saphenous vein

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Anatomy and physiology Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Anatomy and physiology MCQ Section- 1
  Anatomy and physiology MCQ Section- 2
  Anatomy and physiology MCQ Section- 3
  Anatomy and physiology MCQ Section- 4
  Anatomy and physiology MCQ Section- 5
  Anatomy and physiology MCQ Section- 6
  Anatomy and physiology MCQ Section- 7
  Anatomy and physiology MCQ Section- 8
  Anatomy and physiology MCQ Section- 9


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge


READ MORE MCQ OF MECHANICAL ENGINEERING


 THERMODYNAMICS MCQ
COMPRESSORS, GAS TURBINE AND JET ENGINES MCQ
HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS MCQ
STRENGTH OF MATERIAL MCQ
POWER PLANT ENGINEERING MCQ
ENGINEERING MECHANICS MCQ
MACHINE DESIGN MCQ
THEORY OF MACHINE MCQ
ENGINEERING MATERIAL MCQ
MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MCQ
INDUSTRIAL ENGINEERING & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ
AUTOMOBILE ENGINEERING MCQ
INTERNAL COMBUSTION ENGINES MCQ
STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ

DOWNLOAD PDF


THERMODYNAMICS MCQ PDF DOWNLOAD Free
♥ HEAT TRANSFER MCQ PDF DOWNLOAD Free
INTERNAL COMBUSTION ENGINE MCQ PDF DOWNLOAD Free
MACHINE DESIGN MCQ PDF DOWNLOAD Free

lateral torsion bulinghide for seo score


 

Leave a Reply