Anatomy and physiology MCQ

SECTION-8

 


Anatomy and physiology MCQ

 


 

Q21. Which of the following is the fifth cranial nerve?  [Kerala PSC, Nov 2014]

(a) Trochlear

(b) Trigeminal 

(c) Abducent

(d) Facial

 

Ans: (b) Trigeminal

 


Q22. The lobe of the brain that can decode and interpret visual information:  [Staff Nurse GII 2014]

(a) Temporal

(b) frontal

(c) parietal

(d) occipital

 

Ans:(d) occipital

 


Q23. Which of the following is the heat regulating centre in man?   [Staff Nurse GII 2014]

(a) Medulla oblongata

(b) hypothalamus

(c) liver

(d) Cisterna magna 

 

Ans:(b) hypothalamus

 


Q24. Speech Centre is:  [JIPMER 2012]

(a) Broca’s area

(b) Premotor area

(c) Frontal area

(d) Postcentral area 

 

Ans:(a) Broca’s area

 


Q25. Respiratory Centre is located at: [JIPMER 2012, Kerala PSC, Nov 2014]

(a) Cerebrum

(b) Pons 

(c) Medulla oblongata

(d) spinal cord

 

Ans:(c) Medulla oblongata

 


Q26.The number of pair of cranial nerve are:  [ESIC Chennai may 2012]

(a) 14

(b) 16

(c) 10

(d) 12

 

Ans: (d) 12

 


Q27. Number of pair of spinal nerves that exit from the spinal cord are:  [ESIC Chennai may 2012]

(a) 31

(b) 33

(c) 24

(d) 30

 

Ans: (a) 31

 


Q28. Injury to radial nerve at wrist leads to

(a) Wrist drop

(b) Sensory loss on adjacent sides of 3rd and 4th fingers

(c) Paralysis of adductor pollucis

(d) Loss of supination in extended position

 

Ans: (b) Sensory loss on adjacent sides of 3rd and 4th fingers

 


Q29. The posterior horns of the spinal cord contain

(a) sensory neurons 

(b) motor neurons

(c) Nerve tracts

(d) white matter

 

Ans: (a) sensory neurons

 


Q30. The sympathetic nervous system has

(a) postganglionic cell bodies in chain ganglia or Collateral ganglion

(b) preganglionic Neurons in cranial nerves for sacral spinal nerves

(c)The functions of slowing the heart rate and respiratory rate

(d) preganglionic Neurons that secrete norepinephrine and as their neurotransmitter

 

Ans:(a) postganglionic cell bodies in chain ganglia or Collateral ganglion

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Anatomy and physiology Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Anatomy and physiology MCQ Section- 1
  Anatomy and physiology MCQ Section- 2
  Anatomy and physiology MCQ Section- 3
  Anatomy and physiology MCQ Section- 4
  Anatomy and physiology MCQ Section- 5
  Anatomy and physiology MCQ Section- 6
  Anatomy and physiology MCQ Section- 7
  Anatomy and physiology MCQ Section- 8
  Anatomy and physiology MCQ Section- 9


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge


READ MORE MCQ OF MECHANICAL ENGINEERING


 THERMODYNAMICS MCQ
COMPRESSORS, GAS TURBINE AND JET ENGINES MCQ
HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS MCQ
STRENGTH OF MATERIAL MCQ
POWER PLANT ENGINEERING MCQ
ENGINEERING MECHANICS MCQ
MACHINE DESIGN MCQ
THEORY OF MACHINE MCQ
ENGINEERING MATERIAL MCQ
MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MCQ
INDUSTRIAL ENGINEERING & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ
AUTOMOBILE ENGINEERING MCQ
INTERNAL COMBUSTION ENGINES MCQ
STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ

DOWNLOAD PDF


THERMODYNAMICS MCQ PDF DOWNLOAD Free
♥ HEAT TRANSFER MCQ PDF DOWNLOAD Free
INTERNAL COMBUSTION ENGINE MCQ PDF DOWNLOAD Free
MACHINE DESIGN MCQ PDF DOWNLOAD Free

lateral torsion bulinghide for seo score


 

Leave a Reply