SECTION-1


 

Anatomy and physiology MCQ

 


 

Q61. All the following system are involved in maintaining fluid and electrolyte balance except

(a) Muscle system

(b) Urinary system

(c) Integumentary system

(d) Digestive system

 

Ans: (a) Muscle system

 


Q62. Movement across fluid compartments is controlled by

(a) ATP

(b) Sodium

(c) Osmatic and hydrostatic pressures

(d) Potassium

 

Ans: (c) Osmatic and hydrostatic pressures

 


Q63. One among the following is the reason for developing edema ….electrolyte

(a) Calcium

(b) Potassium

(c) Sodium

(d) Chlorine

 

Ans: (c) Sodium

 


Q64. Active transport requires…..

(a) ATP

(b) ADP

(c) Electrolyte

(d) Buffer system

 

Ans: (a) ATP

 


Q65. Identify the hip bone from the following:  [DSSSB PHN, 2015]

(a) Femur

(b) Humours

(c) Innominate

(d) Sacrum

 

Ans: (c) Innominate

 


Q66. The muscle covers the shoulder and the back of the neck is:  [Kerala PSC, Nov 2014]

(a) Trapezius

(b) Masseter

(c) Biceps

(d) Temporalis

 

Ans: (a) Trapezius

 


Q67. In an adult, the skeleton comprises around: [ESIC Chennai May 2012]

(a) 40-50% of the total body weight

(b) 30-40% of the total body weight

(c) 60-70% of the total body weight

(d) 10-20% of the total body weight

 

Ans: (d) 10-20% of the total body weight

 


Q68. Which bone is the largest bone in human body: [ESIC Chennai May 2012]

(a) Tibia

(b) Radius

(c) Femur

(d) Humours

 

Ans: (c) Femur

 


Q69. Contraction of the abdominal muscle is important in:  [ESIC Chennai May 2012]

(a) Normal (quiet) expiration

(b) Forced (maximum) expiration

(c) Normal (quiet) inspiration

(d) Forced (maximum) inspiration

 

Ans: (b) Forced (maximum) expiration

 


Q70. Total number of bones in human body: [ESIC Chennai May 2012; RRB Feb 2012: LNJP H D 2012]

(a) 206

(b) 213

(c) 209

(d) 300

 

Ans: (a) 206

 

 


 

1     2      3      4      5      6          8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Anatomy and physiology Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Anatomy and physiology MCQ Section- 1
  Anatomy and physiology MCQ Section- 2
  Anatomy and physiology MCQ Section- 3
  Anatomy and physiology MCQ Section- 4
  Anatomy and physiology MCQ Section- 5
  Anatomy and physiology MCQ Section- 6
  Anatomy and physiology MCQ Section- 7
  Anatomy and physiology MCQ Section- 8
  Anatomy and physiology MCQ Section- 9


 

Leave a Reply