Anatomy and physiology MCQ

SECTION-7

 


Anatomy and physiology MCQ

 


 

Q71. Which of the following is valveless?

(a) Portal system veins

(b) saphenous vein

(c) Popliteal vein

(d) Ulnar vein

 

Ans: (a) Portal system veins

 


Q72. All of the following veins in the body lack valves  except

(a) femoral vein

(b) portal vein

(c) IVC

(d) Dural venous sinuses

 

Ans:(a) femoral vein

 


Q73. Lifespan of platelets are…..

(a) 8-12 days

(b) 20-30 days

(c) 30-60 days

(d) 60-70 days

 

Ans:(a) 8-12 days

 


Q74. Lifespan of RBCs are…..

(a) 30-60 days

(b)60-90 days

(c) 90-120 days

(d) 120-140 days

 

Ans:(c) 90-120 days

 


Q75. The lifespan of the the average RBC in a newborn is

(a) 100 days

(b) 120 days  

(c) 160 days

(d) 60 days

 

Ans: (d) 60 days

 


Q76. The longest living WBC in which one of the following

(a) lymphocyte

(b) eosinophil

(c) Neutrophils

(d) monocyte

 

Ans:(a) lymphocyte

 


Q77. Vitamin K dependent factor is

(a) Factor XII

(b) Factor IV 

(c) Prothrombin

(d) Factor V

 

Ans:(c) Prothrombin

 


Q78. Fresh frozen plasma contains

(a) plasma proteins and clotting factors

(b) RBCs

(c) platelets

(d) none of the above

 

Ans:(a) plasma proteins and clotting factors

 


Q79. Platelets are stored at

(a) -40 to -50 degree Celsius

(b) -30 degree Celsius

(c) 4 degree Celsius

(d) 20-24 degree Celsius

 

Ans:(d) 20-24 degree Celsius

 


Q80. The innermost layer of blood vessels is

(a) tunica media

(b) tunica adventitia

(c) tunica intima

(d) tunica mucosa

 

Ans: (c) tunica intima

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Section-8

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Anatomy and physiology Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Anatomy and physiology MCQ Section- 1
  Anatomy and physiology MCQ Section- 2
  Anatomy and physiology MCQ Section- 3
  Anatomy and physiology MCQ Section- 4
  Anatomy and physiology MCQ Section- 5
  Anatomy and physiology MCQ Section- 6
  Anatomy and physiology MCQ Section- 7
  Anatomy and physiology MCQ Section- 8
  Anatomy and physiology MCQ Section- 9


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge


READ MORE MCQ OF MECHANICAL ENGINEERING


 THERMODYNAMICS MCQ
COMPRESSORS, GAS TURBINE AND JET ENGINES MCQ
HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS MCQ
STRENGTH OF MATERIAL MCQ
POWER PLANT ENGINEERING MCQ
ENGINEERING MECHANICS MCQ
MACHINE DESIGN MCQ
THEORY OF MACHINE MCQ
ENGINEERING MATERIAL MCQ
MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MCQ
INDUSTRIAL ENGINEERING & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ
AUTOMOBILE ENGINEERING MCQ
INTERNAL COMBUSTION ENGINES MCQ
STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ

DOWNLOAD PDF


THERMODYNAMICS MCQ PDF DOWNLOAD Free
♥ HEAT TRANSFER MCQ PDF DOWNLOAD Free
INTERNAL COMBUSTION ENGINE MCQ PDF DOWNLOAD Free
MACHINE DESIGN MCQ PDF DOWNLOAD Free

lateral torsion bulinghide for seo score


 

Leave a Reply