Anatomy and physiology MCQ

SECTION-7

 


Anatomy and physiology MCQ

 


 

Q41.  Biconcave shape of RBC is helpful because

(a) easily passage through capillaries

(b) increased surface area for a given diameter

(c) both a and b

(d) none

 

Ans:(b) increased surface area for a given diameter

 


Q42. Reservation used for storing blood for transfusion is

(a) heparin + dextrose

(b) Cartilage + glucose

(c) EDTA

(d) CDPA

 

Ans:(c) EDTA

 


Q43. Coagulation factor VII is 

(a) Thromboplastin

(b) Accelerin 

(c) Proconvertin

(d) Antihemophilic factor

 

Ans: (c) Proconvertin

 


Q44. Oncotic pressure of Plasma is due to

(a) albumin

(b) prealbumin

(c) electrolytes

(d) fibrinogen

 

Ans:(a) albumin

 


Q45. Heme is converted to bilirubin mainly in 

(a) Kidney 

(b) liver

(c) spleen

(d) bone marrow

 

Ans:(c) spleen

 


Q46.  lifespan of neutrophil

(a) 1-2 hours

(b) 6-12 hours

(c)  16-24 hours

(d) 24-48 hours

 

Ans:(b) 6-12 hours

 


Q48. Antihemophilic factor- A is…..

(a) Factor 7

(b) Factor 8

(c) Factor 9

(d) Factor 10

 

Ans:(b) Factor 8

 


Q49. Sympathetic supply of heart

(a) C5-C7

(b) T1-T4

(c) C1-C4

(d) T5-T9

 

Ans: (b) T1-T4

 


Q50. Coronary sinus is guarded by 

(a) Crista terminalis

(b)Thebesian valve 

(c) mitral valve

(d) spiral valve

 

Ans:(b) Thebesian valve

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Anatomy and physiology Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Anatomy and physiology MCQ Section- 1
  Anatomy and physiology MCQ Section- 2
  Anatomy and physiology MCQ Section- 3
  Anatomy and physiology MCQ Section- 4
  Anatomy and physiology MCQ Section- 5
  Anatomy and physiology MCQ Section- 6
  Anatomy and physiology MCQ Section- 7
  Anatomy and physiology MCQ Section- 8
  Anatomy and physiology MCQ Section- 9


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge


READ MORE MCQ OF MECHANICAL ENGINEERING


 THERMODYNAMICS MCQ
COMPRESSORS, GAS TURBINE AND JET ENGINES MCQ
HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS MCQ
STRENGTH OF MATERIAL MCQ
POWER PLANT ENGINEERING MCQ
ENGINEERING MECHANICS MCQ
MACHINE DESIGN MCQ
THEORY OF MACHINE MCQ
ENGINEERING MATERIAL MCQ
MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MCQ
INDUSTRIAL ENGINEERING & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ
AUTOMOBILE ENGINEERING MCQ
INTERNAL COMBUSTION ENGINES MCQ
STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ

DOWNLOAD PDF


THERMODYNAMICS MCQ PDF DOWNLOAD Free
♥ HEAT TRANSFER MCQ PDF DOWNLOAD Free
INTERNAL COMBUSTION ENGINE MCQ PDF DOWNLOAD Free
MACHINE DESIGN MCQ PDF DOWNLOAD Free

lateral torsion bulinghide for seo score


 

Leave a Reply