Anatomy and physiology MCQ

SECTION-7

 


Anatomy and physiology MCQ

 


 

Q11. The leucocytes which contain heparin and histamine in their granules and enter tissues as mast cells are

(a) Lymphocytes

(b) Monocytes

(c) basophils

(d) neutrophils

 

Ans:(b) Monocytes

 


Q12. Miss of the following statements is true about haemopoiesis?

(a) the megaloblast undergoes a series of differentiation in thrombopoiesis

(b) All blood cells originated from multipotent stem cells

(c) the formation of platelets is called neutropenia

(d) vitamin K is essential for erythropoiesis

 

Ans:(b) All blood cells originated from multipotent stem cells

 


Q13. Mis Alaika blood group is A negative. she may receive a blood transfusion from an individual whose blood group is

(a) A positive

(b) AB  positive

(c) B negative

(d) O negative

 

Ans: (d) O negative

 


Q14. The functions of the liver fat exercise kam include all of the following, except

(a) maintaining tissue fluid balance

(b) functioning as body’s defence system

(c) observing fat and other substance from the digestive system

(d) producing red blood cells

 

Ans:(d) producing red blood cells

 


Q15. The process that assists in the transport of lymph includes

(a) Gravity

(b) blood moving through the arteries

(c) blood moving through the veins

(d) contraction of the surrounding skeletal muscles

 

Ans:(d) contraction of the surrounding skeletal muscles

 


Q16. Substances that stimulate and acquired immunity response are called

(a) antigens

(b) antibodies 

(c) compliments

(d) histamines

 

Ans:(a) antigens

 


Q17. Antibody mediated immunity is effective against

(a) bacteria

(b) viruses

(c) toxins

(d) all of the above

 

Ans: (d) all of the above

 


Q18. Helper and cytotoxic cells belong to

(a) T cells

(b) B cells

(c) monocytes

(d) macrophages

 

Ans:(d) all of the above

 


Q19. Most abundant buffer in blood is

(a) Bicarbonates

(b) hemoglobin

(c) protein

(d) phosphate

 

Ans:(a) Bicarbonates

 


Q20. Humoral immunity is provided by

(a) T lymphocytes

(b) B lymphocytes

(c) hemoglobin

(d) interferon

 

Ans:(b) B lymphocytes

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Anatomy and physiology Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Anatomy and physiology MCQ Section- 1
  Anatomy and physiology MCQ Section- 2
  Anatomy and physiology MCQ Section- 3
  Anatomy and physiology MCQ Section- 4
  Anatomy and physiology MCQ Section- 5
  Anatomy and physiology MCQ Section- 6
  Anatomy and physiology MCQ Section- 7
  Anatomy and physiology MCQ Section- 8
  Anatomy and physiology MCQ Section- 9


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge


READ MORE MCQ OF MECHANICAL ENGINEERING


 THERMODYNAMICS MCQ
COMPRESSORS, GAS TURBINE AND JET ENGINES MCQ
HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS MCQ
STRENGTH OF MATERIAL MCQ
POWER PLANT ENGINEERING MCQ
ENGINEERING MECHANICS MCQ
MACHINE DESIGN MCQ
THEORY OF MACHINE MCQ
ENGINEERING MATERIAL MCQ
MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MCQ
INDUSTRIAL ENGINEERING & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ
AUTOMOBILE ENGINEERING MCQ
INTERNAL COMBUSTION ENGINES MCQ
STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ

DOWNLOAD PDF


THERMODYNAMICS MCQ PDF DOWNLOAD Free
♥ HEAT TRANSFER MCQ PDF DOWNLOAD Free
INTERNAL COMBUSTION ENGINE MCQ PDF DOWNLOAD Free
MACHINE DESIGN MCQ PDF DOWNLOAD Free

lateral torsion bulinghide for seo score


 

Leave a Reply