Anatomy and physiology MCQ
Section-1  Section-2   Section-3  Section-4  Section-5  Section-6   
Section-7  Section-8  Section-9    

Anatomy and physiology MCQ

 


 

Q1.  Which of these statements are true regarding blood?

(a) Generally, there are four types of blood cells

(b)  plasma constitutes 55% of the blood volume

(c)  the normal pH of blood is between the ranges of 7.2 and 7.5

(d) The blood volume in an average adult is about 4% of the body weight

 

Ans: (b)  plasma constitutes 55% of the blood volume

 


Q2. Blood cells are formed at….  organ

(a) Liver

(b) thymus

(c) red bone marrow

(d) Spleen

 

Ans:(c) red bone marrow

 


Q3. The insufficiency of this  substance in the blood may lead to edema of the body

(a) albumin

(b) hormones

(c) electrolytes

(d) gases

 

Ans:(a) albumin

 


Q4.Total number of blood clotting factors are

(a) 12

(b) 13

(c) 14

(d) 15

 

Ans:(b) 13

 


Q5. Which of these types of Plasma protein plays an important role in the formation of blood clots?

(a) albumin

(b) fibrinogen

(c) glycoprotein

(d) immunoglobulins

 

Ans: (b) fibrinogen

 


Q6.  Vitamin required for blood clotting is…..

(a) Vitamin A

(b) Vitamin D

(c) vitamin E

(d) vitamin K

 

Ans:(d) vitamin K

 


Q7. Blood cell which is responsible for calculation is

(a) RBC

(b) WBC

(c) platelet

(d) neutrophils

 

Ans:(c) platelet

 


Q8. In combination, the platelets

(a) activate the soluble fibrinogen to insoluble fibrin

(b) neutralize any free radicals circulating in the blood

(c) Aggregate and become adhesive to the damaged vessel wall

(d) attract migration of of fibroblasts to from fibrous connective tissues

 

Ans: (c) Aggregate and become adhesive to the damaged vessel wall

 


Q9. Electrolyte required for blood clotting is…..

(a) Na

(b) K

(c) Ca

(d) P

 

Ans: (c) Ca

 


Q10.When a patient has a bacterial infection, which of these blood cells will play an immediate and major role in combating the invading pathogens?

(a) Lymphocytes

(b) thrombocytes

(c) basophils

(d) neutrophils

 

Ans:(d) neutrophils

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Anatomy and physiology Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Anatomy and physiology MCQ Section- 1
  Anatomy and physiology MCQ Section- 2
  Anatomy and physiology MCQ Section- 3
  Anatomy and physiology MCQ Section- 4
  Anatomy and physiology MCQ Section- 5
  Anatomy and physiology MCQ Section- 6
  Anatomy and physiology MCQ Section- 7
  Anatomy and physiology MCQ Section- 8
  Anatomy and physiology MCQ Section- 9


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge


READ MORE MCQ OF MECHANICAL ENGINEERING


 THERMODYNAMICS MCQ
COMPRESSORS, GAS TURBINE AND JET ENGINES MCQ
HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS MCQ
STRENGTH OF MATERIAL MCQ
POWER PLANT ENGINEERING MCQ
ENGINEERING MECHANICS MCQ
MACHINE DESIGN MCQ
THEORY OF MACHINE MCQ
ENGINEERING MATERIAL MCQ
MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MCQ
INDUSTRIAL ENGINEERING & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ
AUTOMOBILE ENGINEERING MCQ
INTERNAL COMBUSTION ENGINES MCQ
STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ

DOWNLOAD PDF


THERMODYNAMICS MCQ PDF DOWNLOAD Free
♥ HEAT TRANSFER MCQ PDF DOWNLOAD Free
INTERNAL COMBUSTION ENGINE MCQ PDF DOWNLOAD Free
MACHINE DESIGN MCQ PDF DOWNLOAD Free

lateral torsion bulinghide for seo score


 

Leave a Reply