Anatomy and physiology MCQ

SECTION-6

 


Anatomy and physiology MCQ

 


 

Q61. “T” Wave in an ECG represents

(a) ventricular depolarization

(b) ventricular repolarization

(c) atrial depolarization

(d)  atrial repolarization

 

Ans:(b) ventricular repolarization

 


Q62. What is the effect of an extremely Rapid pulse rate of 200/  minute on blood pressure?

(a) The blood pressure remains unchanged

(b) blood pressure will fall.

(c) the blood pressure will be raised

(d) the blood pressure will fluctuate constantly

 

Ans:(b) blood pressure will fall.

 


Q63. Distension and recoil of blood vessel during systole and diastole and is achieved through the… property of blood vessel

(a) Peripheral vascular resistance

(b) elasticity

(c) diameter

(d) smooth muscle contraction 

 

Ans: (b) elasticity

 


Q64. Vasoconstriction leading to increased blood pressure is is triggered by the following situation

(a) Stimulation of the parasympathetic nerve supply

(b) stimulation of the the cardioinhibitory centre in the medulla

(c) increased levels of angiotensin II in the blood

(d) Increased level of carbon dioxide in the blood

 

Ans:(c) increased levels of angiotensin II in the blood

 


Q65. Baroreceptors helps in…

(a) simulating respiration

(b) stimulating sweating

(c) maintaining BP

(d) stimulating thirst

 

Ans:(c) maintaining BP

 


Q66.  Which of the following is an artery of the forearm?

(a) Brachial artery

(b) axillary artery

(c) ulnar artery

(d) femoral artery

 

Ans:(c) ulnar artery

 


Q67.  What is the source that you might suspect if bright red blood in back flowing into the tubing of an intravenous drip?

(a) Capillary blood

(b) venous blood

(c) arterial blood

(d) peripheral blood

 

Ans: (c) arterial blood

 


Q68. The venous blood from organs of the digestive system such as the stomach and intestine will drain into the

(a) portal vein

(b) mesenteric vein

(c) internal iliac veins

(d) lumbar vein

 

Ans:(a) portal vein

 


Q69.  Oxygen is carried by blood after it is combining with…….

(a) albumin

(b) WBC

(c) hemoglobin

(d) platelet

 

Ans:(c) hemoglobin

 


Q70.  During the  resuscitation of a patient, the palpable artery in the neck that is used to assess the patient’s cardiovascular status is the

(a) brachiocephalic artery

(b) subclavian artery

(c) common carotid artery

(d) temporal artery

 

Ans:(c) common carotid artery

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Anatomy and physiology Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Anatomy and physiology MCQ Section- 1
  Anatomy and physiology MCQ Section- 2
  Anatomy and physiology MCQ Section- 3
  Anatomy and physiology MCQ Section- 4
  Anatomy and physiology MCQ Section- 5
  Anatomy and physiology MCQ Section- 6
  Anatomy and physiology MCQ Section- 7
  Anatomy and physiology MCQ Section- 8
  Anatomy and physiology MCQ Section- 9


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge


READ MORE MCQ OF MECHANICAL ENGINEERING


 THERMODYNAMICS MCQ
COMPRESSORS, GAS TURBINE AND JET ENGINES MCQ
HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS MCQ
STRENGTH OF MATERIAL MCQ
POWER PLANT ENGINEERING MCQ
ENGINEERING MECHANICS MCQ
MACHINE DESIGN MCQ
THEORY OF MACHINE MCQ
ENGINEERING MATERIAL MCQ
MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MCQ
INDUSTRIAL ENGINEERING & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ
AUTOMOBILE ENGINEERING MCQ
INTERNAL COMBUSTION ENGINES MCQ
STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ

DOWNLOAD PDF


THERMODYNAMICS MCQ PDF DOWNLOAD Free
♥ HEAT TRANSFER MCQ PDF DOWNLOAD Free
INTERNAL COMBUSTION ENGINE MCQ PDF DOWNLOAD Free
MACHINE DESIGN MCQ PDF DOWNLOAD Free

lateral torsion bulinghide for seo score


 

Leave a Reply