Anatomy and physiology MCQ

SECTION-6

 


Anatomy and physiology MCQ

 


 

Q41.  Time duration of cardiac cycle is…..

(a) 0.5 second

(b) 0.8 second

(c) 1 second

(d) 2 second

 

Ans: (b) 0.8 second

 


Q42.  The blood circulation that is responsible for gas exchange between alveoli and capillaries resulting in the oxygenation of blood is the

(a) coronary circulation

(b) hepatic circulation

(c) pulmonary circulation

(d) systemic circulation

 

Ans:(c) pulmonary circulation

 


Q43. Specialized cardiac muscles are present in…. layer of the heart

(a) Epicardium

(b) myocardium

(c) endocardium

(d) pericardium

 

Ans:(b) myocardium

 


Q44.  One of the organs located in the  mediastinum is the

(a) Cerebellum

(b) heart

(c) stomach

(d) uterus

 

Ans:(b) heart

 


Q45.  Blood supply to the heart is given by…..

(a) pulmonary

(b) coronary

(c) Aorta

(d) myocardial

 

Ans: (b) coronary

 


Q46. Identify the artery that carries deoxygenated blood

(a) umbilical artery

(b) Pulmonary artery

(c) both a and b

(d) Carotid artery 

 

Ans:(c) both a and b

 


Q47. “Potential anastomosis” Seen in

(a) Labial branch of facial artery

(b) intercostal artery

(c) coronary artery

(d) Arterial arcades of mesentery

 

Ans:(c) coronary artery

 


Q48. Cardiac output can be calculated using………

(a) CO=Tidal volume×heart rate

(b) CO=Tidal volume×Peripheral vascular resistance

(c) CO=Peripheral vascular resistance×heart rate

(d) CO=Stroke volume×heart rate

 

Ans:(d) CO=Stroke volume×heart rate

 


Q49. Stroke volume is…..

(a) amount of blood the right Atrium following contraction

(b) amount of blood ejected by each contraction of the ventricles

(c) amount of blood ejected by right Atrium during each contraction

(d) amount of blood the ventricle following contraction

 

Ans: (b) amount of blood ejected by each contraction of the ventricles

 


Q50. The arteries that supply the heart muscles are branches of the

(a) abdominal aorta

(b) thoracic aorta

(c) Aortic arch

(d) Ascending aorta

 

Ans:(d) Ascending aorta

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Anatomy and physiology Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Anatomy and physiology MCQ Section- 1
  Anatomy and physiology MCQ Section- 2
  Anatomy and physiology MCQ Section- 3
  Anatomy and physiology MCQ Section- 4
  Anatomy and physiology MCQ Section- 5
  Anatomy and physiology MCQ Section- 6
  Anatomy and physiology MCQ Section- 7
  Anatomy and physiology MCQ Section- 8
  Anatomy and physiology MCQ Section- 9


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge


READ MORE MCQ OF MECHANICAL ENGINEERING


 THERMODYNAMICS MCQ
COMPRESSORS, GAS TURBINE AND JET ENGINES MCQ
HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS MCQ
STRENGTH OF MATERIAL MCQ
POWER PLANT ENGINEERING MCQ
ENGINEERING MECHANICS MCQ
MACHINE DESIGN MCQ
THEORY OF MACHINE MCQ
ENGINEERING MATERIAL MCQ
MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MCQ
INDUSTRIAL ENGINEERING & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ
AUTOMOBILE ENGINEERING MCQ
INTERNAL COMBUSTION ENGINES MCQ
STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ

DOWNLOAD PDF


THERMODYNAMICS MCQ PDF DOWNLOAD Free
♥ HEAT TRANSFER MCQ PDF DOWNLOAD Free
INTERNAL COMBUSTION ENGINE MCQ PDF DOWNLOAD Free
MACHINE DESIGN MCQ PDF DOWNLOAD Free

lateral torsion bulinghide for seo score


 

Leave a Reply