Anatomy and physiology MCQ

SECTION-6

 


Anatomy and physiology MCQ

 


 

Q31. The largest artery of human body is:  [DSSSB PHN, 2015]

(a) Aorta

(b) Carotid artery 

(c) Subclavian artery

(d) Pulmonary artery

 

Ans:(a) Aorta

 


Q32. The pH of blood is:  [DSSSB PHN, 2015]

(a)  6.4

(b) 7.4

(c) 7.8

(d) 6.8

 

Ans:(b) 7.4

 


Q33. The average HB content of human blood is  [DSSSB PHN, 2015]

(a) 18-23 g/dL

(b) 14-16 g/dL

(c) 8-10 g/dL

(d) 16-20 g/dL

 

Ans: (b) 14-16 g/dL

 


Q34. Which artery supplies oxygenated blood to the stomach?  [RRB SSNE 2015]

(a) Carotid artery

(b) gastric artery

(c) celiac artery

(d) Cephalic artery

 

Ans:(c) celiac artery

 


Q35. Which valve prevents backward flow of blood into the left Atrium?  [RRB SSNE 2015]

(a) Aortic valve 

(b) Pulmonary valve

(c) tricuspid valve

(d) Mitral valve 

 

Ans:(d) Mitral valve
 

 


Q36. Where is the cardiac sphincter located?  [Staff Nurse GII 2014]

(a) Lungs

(b) liver

(c) stomach

(d) heart 

 

Ans:(c) stomach

 


Q37. Pacemaker of heart is

(a) AV node 

(b) SA node 

(c) Purkinje fibres

(d) parasympathetic system

 

Ans: (b) SA node

 


Q38. The last product in the process of blood coagulation is  [LNJP H D 2012]

(a) Thromboplastin

(b) Prothrombin

(c) Fibrin 

(d) thrombin

 

Ans:(c) Fibrin

 


Q39. A person with one of the following blood groups of considered a Universal recipient:   [LNJP H D 2012]

(a) A

(b) AB 

(c) O

(d) B

 

Ans:(b) AB

 


Q40. Normal cardiac output in a healthy adult is…….

(a) 1 litre per minute

(b) 3 litre per minute

(c) 5 litre per minute

(d) 7 litre per minute

Ans:(c) 5 litre per minute

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Anatomy and physiology Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Anatomy and physiology MCQ Section- 1
  Anatomy and physiology MCQ Section- 2
  Anatomy and physiology MCQ Section- 3
  Anatomy and physiology MCQ Section- 4
  Anatomy and physiology MCQ Section- 5
  Anatomy and physiology MCQ Section- 6
  Anatomy and physiology MCQ Section- 7
  Anatomy and physiology MCQ Section- 8
  Anatomy and physiology MCQ Section- 9


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge


READ MORE MCQ OF MECHANICAL ENGINEERING


 THERMODYNAMICS MCQ
COMPRESSORS, GAS TURBINE AND JET ENGINES MCQ
HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS MCQ
STRENGTH OF MATERIAL MCQ
POWER PLANT ENGINEERING MCQ
ENGINEERING MECHANICS MCQ
MACHINE DESIGN MCQ
THEORY OF MACHINE MCQ
ENGINEERING MATERIAL MCQ
MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MCQ
INDUSTRIAL ENGINEERING & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ
AUTOMOBILE ENGINEERING MCQ
INTERNAL COMBUSTION ENGINES MCQ
STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ

DOWNLOAD PDF


THERMODYNAMICS MCQ PDF DOWNLOAD Free
♥ HEAT TRANSFER MCQ PDF DOWNLOAD Free
INTERNAL COMBUSTION ENGINE MCQ PDF DOWNLOAD Free
MACHINE DESIGN MCQ PDF DOWNLOAD Free

lateral torsion bulinghide for seo score


 

Leave a Reply