SECTION-1


 

Anatomy and physiology MCQ

 


 

Q41. Among the following cuboidal epithelium is seen in

(a) Skin

(b) Trachea

(c) Oesophagus

(d) Thyroid gland

 

Ans: (d) Thyroid gland

 


Q42. Lining the uterus is made up of….

(a) Simple columnar epithelium

(b) Ciliated columnar epithelium

(c) Simple squamous epithelium

(d) Simple cuboidal epithelium

 

Ans: (a) Simple columnar epithelium

 


Q43. Lining of the trachea is made up to……

(a) Simple stratified epithelium

(b) Stratified columnar epithelium

(c) Columnar epithelium

(d) Pseudostratified columnar epithelium

 

Ans: (d) Pseudostratified columnar epithelium

 


Q44. Epithelium which allows the stretching and distention of hollow orgen and help to accommodate the content….

(a) Simple epithelium

(b) Squamous epithelium

(c) Transitional epithelium

(d) Cuboidal epithelium

 

Ans: (c) Transitional epithelium

 


Q45. Among the following transitional epithelium is present in …..

(a) Oesophagus

(b) Trachea

(c) Urinary bladder

(d) All the above

 

Ans: (c) Urinary bladder

 


Q46. Formation of scar tissue is….

(a) Fibrosis

(b) Granulation

(c) Adhesion

(d) Keloid

 

Ans: (a) Fibrosis

 


Q47. The major function of ciliated epithelium present in the uterine tubes is to facilitate

(a) Implantation of fertilized ova

(b) Movement of ova in uterine tube

(c) Release of ova from fallopian tube

(d) Secretion in endometrium

 

Ans: (b) Movement of ova in uterine tube

 


Q48. The mucous, serous and synovial membranes are formed by sheets of

(a) Epithelial tissue

(b) Connective tissue

(c) fibrous tissue

(d) Nervous tissue

 

Ans: (a) Epithelial tissue

 


Q49. Physiological process which is responsible for maintaining fluid balance across the intracellular and extracellular compartments mainly by

(a) Osmosis

(b) Facilitated diffusion

(c) Simple diffusion

(d) Active transport

 

Ans: (c) Simple diffusion

 


Q50. Physiological mechanism behind the elimination of carbon dioxide from the body is….

(a) Osmosis

(b) Facilitated diffusion

(c) Simple diffusion

(d) Active transport

 

Ans: (c) Simple diffusion

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Anatomy and physiology Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Anatomy and physiology MCQ Section- 1
  Anatomy and physiology MCQ Section- 2
  Anatomy and physiology MCQ Section- 3
  Anatomy and physiology MCQ Section- 4
  Anatomy and physiology MCQ Section- 5
  Anatomy and physiology MCQ Section- 6
  Anatomy and physiology MCQ Section- 7
  Anatomy and physiology MCQ Section- 8
  Anatomy and physiology MCQ Section- 9


 

Leave a Reply