Anatomy and physiology MCQ

SECTION-5

 


Anatomy and physiology MCQ

 


 

Q71. Taste buds of tongue are supplied by

(a) abducent nerve 

(b) Glossopharyngeal nerve

(c) hypoglossal nerve

(d) facial nerve

 

Ans:(b) Glossopharyngeal nerve

 


Q72. Taste sensation from tongue is carried out by all of the following cranial nerves except

(a) V

(b) VII

(c)  IX

(d) X

 

Ans:(a) V

 


Q73. Which of the following is not one of the  four primary taste sensations?

(a) Bitter 

(b) Sour 

(c) salty

(d) Spice 

 

Ans:(d) Spice

 


Q74. When carbon dioxide levels in the blood increases,

(a) pH of blood increases

(b) the blood becomes more acidic

(c) the numbers of hydrogen ions decreases

(d) all of the above acres

 

Ans:(b) the blood becomes more acidic

 


Q75. The nerve which supplies the diaphragm is

(a) diaphragmatic

(b) Phrenic

(c) radial

(d) Chetak

 

Ans: (b) Phrenic

 


Q76. Blood supply of lungs are

(a) Pulmonary artery

(b) Pulmonary vein

(c) bronchial artery

(d) all the above

 

Ans:(d) all the above

 


Q77. Normal inspiration: expiration time ratio at rest is

(a) 1:1

(b) 2:1

(c) 1:2

(d) 1:3

 

Ans:(c) 1:2

 


Q78. External respiration is

(a) exchange of gases between the blood and lungs

(b) exchange of gases between the blood and the cells

(c) transportation of oxygen from lungs tissues to hemoglobin

(d)  combining oxygen with RBCs to from oxyhaemoglobin

 

Ans:(a) exchange of gases between the blood and lungs

 


Q79.Internal respiration is

(a) exchange of gases between the blood and lungs

(b) exchange of gases between the blood and the cells

(c) transportation of oxygen from lungs tissues to hemoglobin

(d)  combining oxygen with RBCs to from oxyhaemoglobin

 

Ans:(b) exchange of gases between the blood and the cells

 


Q80. Stimulation of chemoreceptors occurs if…..

(a) partial pressure of CO2 decreases

(b) partial pressure of CO2 increases 

(c) Partial pressure of O2 is normal

(d) Partial pressure of O2 decreases

 

Ans: (b) partial pressure of CO2 increases

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


Back

Next section-6

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Anatomy and physiology Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Anatomy and physiology MCQ Section- 1
  Anatomy and physiology MCQ Section- 2
  Anatomy and physiology MCQ Section- 3
  Anatomy and physiology MCQ Section- 4
  Anatomy and physiology MCQ Section- 5
  Anatomy and physiology MCQ Section- 6
  Anatomy and physiology MCQ Section- 7
  Anatomy and physiology MCQ Section- 8
  Anatomy and physiology MCQ Section- 9


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge


READ MORE MCQ OF MECHANICAL ENGINEERING


 THERMODYNAMICS MCQ
COMPRESSORS, GAS TURBINE AND JET ENGINES MCQ
HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS MCQ
STRENGTH OF MATERIAL MCQ
POWER PLANT ENGINEERING MCQ
ENGINEERING MECHANICS MCQ
MACHINE DESIGN MCQ
THEORY OF MACHINE MCQ
ENGINEERING MATERIAL MCQ
MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MCQ
INDUSTRIAL ENGINEERING & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ
AUTOMOBILE ENGINEERING MCQ
INTERNAL COMBUSTION ENGINES MCQ
STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ

DOWNLOAD PDF


THERMODYNAMICS MCQ PDF DOWNLOAD Free
♥ HEAT TRANSFER MCQ PDF DOWNLOAD Free
INTERNAL COMBUSTION ENGINE MCQ PDF DOWNLOAD Free
MACHINE DESIGN MCQ PDF DOWNLOAD Free

lateral torsion bulinghide for seo score


 

Leave a Reply