Anatomy and physiology MCQ

SECTION-5

 


Anatomy and physiology MCQ

 


 

Q61. Loss of sense of smell is called as

(a) anhedonia

(b) Anosmia

(c) anoxia

(d) aphasia

 

Ans:(b) Anosmia

 


Q62. The nature cavity is divided into right and left sided by the

(a) Conchae 

(b) paranasal sinuses

(c) nasal septum

(d) hard palate

 

Ans:(c) nasal septum

 


Q63. Muscles of the eye are supplied by all of the following cranial nerves except?

(a) Abducens nerve 

(b) Hypoglossal nerve

(c) oculomotor nerve

(d) Trochlear nerve 

 

Ans:(b) Hypoglossal nerve

 


Q64. Which of the following artery supplies eye?

(a) Internal carotid artery

(b) external carotid artery

(c) facial artery

(d) right and left subclavian artery

 

Ans:(a) Internal carotid artery

 


Q65. Concha present in the nasal cavity helps to…..

(a) divide the nose into right and left

(b) helps in immunological reaction

(c) filter the air and dust in the inhaled air

(d) they increase the surface area

 

Ans: (d) they increase the surface area

 


Q66.  I think, transparent mucous membrane that covers the inner surface of the eyelids and the anterior surface of the eye is the

(a) sclera

(b) conjunctive

(c) choroid

(d) glabella

 

Ans:(b) conjunctive

 


Q67. Which cranial nerve is responsible for movement for eyeball?

(a) Oculomotor

(b) Vagus

(c) Trigeminal

(d) olfactory

 

Ans:(a) Oculomotor

 


Q68. The fluid found in posterior segment of eye is known as

(a) Aqueous fluid 

(b) ICF

(c) ECF 

(d) Vitreous Body

 

Ans:(d) Vitreous Body

 


Q69. The frame, opaque and white outer connective tissue layers of the posterior five-sixth of the eye is the

(a) Sclera 

(b) Cornea

(c) Vascular tunic

(d) Choroid 

 

Ans:(a) Sclera

 


Q70. The anterior transparent part of the eye is Interior interior: [DSSSB PHN, 2015]

(a) Pupil

(b) conjunctive

(c) cornea

(d) Sclera 

 

Ans: (c) cornea

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Anatomy and physiology Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Anatomy and physiology MCQ Section- 1
  Anatomy and physiology MCQ Section- 2
  Anatomy and physiology MCQ Section- 3
  Anatomy and physiology MCQ Section- 4
  Anatomy and physiology MCQ Section- 5
  Anatomy and physiology MCQ Section- 6
  Anatomy and physiology MCQ Section- 7
  Anatomy and physiology MCQ Section- 8
  Anatomy and physiology MCQ Section- 9


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge


READ MORE MCQ OF MECHANICAL ENGINEERING


 THERMODYNAMICS MCQ
COMPRESSORS, GAS TURBINE AND JET ENGINES MCQ
HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS MCQ
STRENGTH OF MATERIAL MCQ
POWER PLANT ENGINEERING MCQ
ENGINEERING MECHANICS MCQ
MACHINE DESIGN MCQ
THEORY OF MACHINE MCQ
ENGINEERING MATERIAL MCQ
MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MCQ
INDUSTRIAL ENGINEERING & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ
AUTOMOBILE ENGINEERING MCQ
INTERNAL COMBUSTION ENGINES MCQ
STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ

DOWNLOAD PDF


THERMODYNAMICS MCQ PDF DOWNLOAD Free
♥ HEAT TRANSFER MCQ PDF DOWNLOAD Free
INTERNAL COMBUSTION ENGINE MCQ PDF DOWNLOAD Free
MACHINE DESIGN MCQ PDF DOWNLOAD Free

lateral torsion bulinghide for seo score


 

Leave a Reply