Anatomy and physiology MCQ

SECTION-5

 


Anatomy and physiology MCQ

 


 

Q51. Relaxation of internal intercostal muscles cause

(a) inspiration

(b) expiration

(c) no effect on respiration

(d) both a and b

 

Ans:(a) inspiration

 


Q52.The actual gas Exchange with blood occurs in the

(a) bronchi

(b) respiratory bronchioles

(c) terminal bronchioles

(d) alveolar ducts and alveoli

 

Ans:(d) alveolar ducts and alveoli

 


Q53.  Which of the following statements concerning ventilation is not correct?

(a) during inspiration, the pressure in the alveoli is less than atmospheric pressure

(b) When the diaphragm contracts, the thoracic cavity volume increases

(c) concentration of the external intercostal muscles decreases the volume of the thoracic cavity

(d) during quiet breathing, passive recoil of the lung and thoracic wall causes expiration

 

Ans:(c) concentration of the external intercostal muscles decreases the volume of the thoracic cavity

 


Q54. Which of the following factors does not influence the exchange of gases across the respiratory membrane?

(a)The thickness of the membrane

(b) the total surface area of the membrane

(c) the size of the pores in the alveoli

(d) The concentration gradient for gases across the membrane

 

Ans: (c) the size of the pores in the alveoli

 


Q55. Most carbon dioxide is transported

(a) as bicarbonate ions in the blood

(b) in dissolved from in the plasma

(c) in combination with blood proteins

(d) in combination with sodium ions in the blood

 

Ans: (a) as bicarbonate ions in the blood

 


Q56.Which of the following y taste buds is not correctly matched with the area of the tongue where it is most abundant?

(a) Sweet tip of the tongue

(b) bitter back of the tongue

(c) salty posterior side of the tongue

(d) sore side of the  tongue

 

Ans:(c) salty posterior side of the tongue

 


Q57. Which part of the tongue senses bitterness?

(a) anterior one third of the tongue

(b) Lateral aspect of the tongue 

(c) Posterior one third of the tongue 

(d) All of the above 

 

Ans:(c) Posterior one third of the tongue

 


Q58. Safety muscle of tongue is

(a) Styloglossus 

(b) Genioglossus 

(c) hyoglossus 

(d) Palatossus 

 

Ans:(b) Genioglossus

 


Q59. Cranial nerve responsible for sensation of smell is

(a) facial nerve

(b) hypoglossal nerve

(c) olfactory nerve

(d) Trigeminal nerve

 

Ans:(c) olfactory nerve

 


Q60. The smallest cranial nerve is

(a) olfactory

(b) oculomotor

(c) Trochlear

(d) accessory

 

Ans: (a) olfactory

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Anatomy and physiology Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Anatomy and physiology MCQ Section- 1
  Anatomy and physiology MCQ Section- 2
  Anatomy and physiology MCQ Section- 3
  Anatomy and physiology MCQ Section- 4
  Anatomy and physiology MCQ Section- 5
  Anatomy and physiology MCQ Section- 6
  Anatomy and physiology MCQ Section- 7
  Anatomy and physiology MCQ Section- 8
  Anatomy and physiology MCQ Section- 9


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge


READ MORE MCQ OF MECHANICAL ENGINEERING


 THERMODYNAMICS MCQ
COMPRESSORS, GAS TURBINE AND JET ENGINES MCQ
HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS MCQ
STRENGTH OF MATERIAL MCQ
POWER PLANT ENGINEERING MCQ
ENGINEERING MECHANICS MCQ
MACHINE DESIGN MCQ
THEORY OF MACHINE MCQ
ENGINEERING MATERIAL MCQ
MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MCQ
INDUSTRIAL ENGINEERING & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ
AUTOMOBILE ENGINEERING MCQ
INTERNAL COMBUSTION ENGINES MCQ
STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ

DOWNLOAD PDF


THERMODYNAMICS MCQ PDF DOWNLOAD Free
♥ HEAT TRANSFER MCQ PDF DOWNLOAD Free
INTERNAL COMBUSTION ENGINE MCQ PDF DOWNLOAD Free
MACHINE DESIGN MCQ PDF DOWNLOAD Free

lateral torsion bulinghide for seo score


 

Leave a Reply