Anatomy and physiology MCQ

SECTION-5

 


Anatomy and physiology MCQ

 


 

Q41. To focus on objects closer than 20 feet,

(a)  the lens must become flatter

(b) the ciliary muscles must contract

(c)  the suspensory ligaments must increase tension on the lens

(d) The cornea must move in word

 

Ans:(b) the ciliary muscles must contract

 


Q42. Rod cells and cone cells are associated with…. sensation

(a) smell

(b) vision

(c) hearing

(d) touching

 

Ans:(b) vision

 


Q43. The blind spot of eye is known as

(a) Cons

(b) Rods

(c) pupil

(d) optic disc

 

Ans:(d) optic disc

 


Q44. The anterior segment of eye is filled by

(a) Aqueous fluid

(b) ECF

(c) ocular fluid

(d) vitreous body

 

Ans: (a) Aqueous fluid

 


Q45.Chemoreceptors in the medulla oblongata science trip to the increase in

(a) blood oxygen content

(b) blood carbon dioxide

(c) blood pH

(d) Hemoglobin

 

Ans:(b) blood carbon dioxide

 


Q46. Normal tidal volume in adult is about

(a) 300ml

(b) 500ml

(c) 1200 ml

(d) 3600 ml

 

Ans:(b) 500ml

 


Q47. The length of an adult trachea is

(a) 6 to 8 cm

(b) 10 to 11 cm

(c) 14 to 15 CM

(d) 16 to 20 CM

 

Ans:(c) 14 to 15 CM

 


Q48. Tracheal bifurcation occurs at level

(a) T1-T2

(b) T3-T4 

(c)  T4- T5

(d) None

 

Ans:(c) T4- T5

 


Q49. Muscles used in respiration are except

(a) internal intercostal muscles

(b) external intercostal muscles

(c) diaphragm

(d) Sternocleidomastoid muscle

 

Ans: (d) Sternocleidomastoid muscle

 


Q50. Relaxation of external intercostal muscles cause

(a) inspiration

(b) expiration

(c) no effect on respiration

(d) both a and b

 

Ans:(b) expiration

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Anatomy and physiology Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Anatomy and physiology MCQ Section- 1
  Anatomy and physiology MCQ Section- 2
  Anatomy and physiology MCQ Section- 3
  Anatomy and physiology MCQ Section- 4
  Anatomy and physiology MCQ Section- 5
  Anatomy and physiology MCQ Section- 6
  Anatomy and physiology MCQ Section- 7
  Anatomy and physiology MCQ Section- 8
  Anatomy and physiology MCQ Section- 9


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge


READ MORE MCQ OF MECHANICAL ENGINEERING


 THERMODYNAMICS MCQ
COMPRESSORS, GAS TURBINE AND JET ENGINES MCQ
HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS MCQ
STRENGTH OF MATERIAL MCQ
POWER PLANT ENGINEERING MCQ
ENGINEERING MECHANICS MCQ
MACHINE DESIGN MCQ
THEORY OF MACHINE MCQ
ENGINEERING MATERIAL MCQ
MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MCQ
INDUSTRIAL ENGINEERING & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ
AUTOMOBILE ENGINEERING MCQ
INTERNAL COMBUSTION ENGINES MCQ
STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ

DOWNLOAD PDF


THERMODYNAMICS MCQ PDF DOWNLOAD Free
♥ HEAT TRANSFER MCQ PDF DOWNLOAD Free
INTERNAL COMBUSTION ENGINE MCQ PDF DOWNLOAD Free
MACHINE DESIGN MCQ PDF DOWNLOAD Free

lateral torsion bulinghide for seo score


 

Leave a Reply