Anatomy and physiology MCQ

SECTION-5

 


Anatomy and physiology MCQ

 


 

Q31. Which of these layers has shedding of cells occurring continuously due to wear and tear?

(a) stratum corneum 

(b) stratum lucidum 

(c) stratum granulosum 

(d) stratum spinosum

 

Ans:(a) stratum corneum

 


Q32. Length of tympanic membrane

(a)10 mm

(b) 8mm

(c) 6mm

(d) 4mm

 

Ans:(a)10 mm

 


Q33. Ear structures is enclosed by…… bone

(a) Frontal

(b) parietal

(c) occipital

(d) temporal

 

Ans:(d) temporal

 


Q34.  Primary auditory area is

(a) inferior temporal gyrus 

(b) Occipital cortex

(c) superior temporal gyrus

(d) frontal cortex

 

Ans:(c) superior temporal gyrus

 


Q35. Ophthalmic artery is a branch of

(a) vertebral artery

(b) Basilar artery

(c) internal carotid artery

(d) external carotid artery

 

Ans: (c) internal carotid artery

 


Q36.  Eye wall movements are controlled by all of the following cranial nerves except

(a) Optic nerve

(b) Abducens nerve 

(c)Trochlear nerve

(d) oculomotor nerve

 

Ans:(a) Optic nerve

 


Q37. Hypoglossal nerve is

(a) sixth nerve

(b)  7th nerve

(c) twelfth nerve

(d) ninth nerve

 

Ans:(c) twelfth nerve

 


Q38. Myopia is a condition in which

(a) the image is focused behind the retina

(b) the cornea or lens is not uniformly carved

(c) there is a decrease in the ability of the eye to accommodate for near vision

(d) correction is possible with a concave lens

 

Ans:(d) correction is possible with a concave lens

 


Q39. Number of extrinsic muscles involved in movement of the eyeball is

(a) 4

(b) 6

(c) 7

(d) 9

 

Ans:(b) 6

 


Q40. Rod cells are

(a) more sensitive to light than cone cells

(b) Able to produce sharper image then cone cells

(c) sensitive to red, blue and green colour

(d) found in greatest quality in the fovea centralis

 

Ans: (a) more sensitive to light than cone cells

 


 

1     2      3          5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Anatomy and physiology Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Anatomy and physiology MCQ Section- 1
  Anatomy and physiology MCQ Section- 2
  Anatomy and physiology MCQ Section- 3
  Anatomy and physiology MCQ Section- 4
  Anatomy and physiology MCQ Section- 5
  Anatomy and physiology MCQ Section- 6
  Anatomy and physiology MCQ Section- 7
  Anatomy and physiology MCQ Section- 8
  Anatomy and physiology MCQ Section- 9


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge


READ MORE MCQ OF MECHANICAL ENGINEERING


 THERMODYNAMICS MCQ
COMPRESSORS, GAS TURBINE AND JET ENGINES MCQ
HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS MCQ
STRENGTH OF MATERIAL MCQ
POWER PLANT ENGINEERING MCQ
ENGINEERING MECHANICS MCQ
MACHINE DESIGN MCQ
THEORY OF MACHINE MCQ
ENGINEERING MATERIAL MCQ
MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MCQ
INDUSTRIAL ENGINEERING & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ
AUTOMOBILE ENGINEERING MCQ
INTERNAL COMBUSTION ENGINES MCQ
STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ

DOWNLOAD PDF


THERMODYNAMICS MCQ PDF DOWNLOAD Free
♥ HEAT TRANSFER MCQ PDF DOWNLOAD Free
INTERNAL COMBUSTION ENGINE MCQ PDF DOWNLOAD Free
MACHINE DESIGN MCQ PDF DOWNLOAD Free

lateral torsion bulinghide for seo score


 

Leave a Reply