Anatomy and physiology MCQ
Section-1  Section-2   Section-3  Section-4  Section-5  Section-6   
Section-7  Section-8  Section-9    

 

 


Anatomy and physiology MCQ

 


 

Q1. In angina pectoris, pain radiating down the left arm is mediated by increased activity in afferent (sensory) fibres contained in

(a)  carotid branch of the glossopharyngeal nerve

(b) Phrenic nerve 

(c) Vagus nerve and recurrent laryngeal nerve

(d) Thoracic splanchnic nerve

 

Ans:(d) Thoracic splanchnic nerve

 


Q2. Carpal tunnel syndrome is due to compression of

(a) ulnar nerve

(b) median nerve

(c) radial nerve

(d) ulnar artery

 

Ans: (b) median nerve

 


Q3.  Muscles supplied by median nerve

(a) Abductor pollicis brevis 

(b) Opponens pollicis 

(c) First lumbrical 

(d) All the above 

 

Ans:(d) All the above

 


Q4. Go through the following statements regarding nerves and identify the correct statement

(a) 31 Pair of spinal nerves are there in our body

(b)12 pair of cranial nerves are there in our body

(c) Sciatic nerve is the largest nerve in human body

(d) all the above

 

Ans:(d) all the above

 


Q5. Which is the largest cranial nerve

(a) vagus nerve

(b) Trigeminal nerve

(c) facial nerve

(d) Abducent nerve 

 

Ans:(b) Trigeminal nerve

 


Q6. The smallest cranial nerve is

(a) olfactory nerve

(b) oculomotor nerve

(c) Trochlear nerve

(d) accessory nerve

 

Ans:(c) Trochlear nerve

 


Q7. Drainage of CSF from lateral to third ventricle is through

(a) foramen of munroe

(b) Foramen of luschka 

(c)  Foramen of magendie

(d) Aqueduct of sylvius 

 

Ans: (a) foramen of munroe

 


Q8. CSF pressure depends primarily on

(a) rate of CSF absorption

(b) rate of formation from the choroid plexus

(c) Cerebral blood flow

(d) blood pressure

 

Ans:(a) rate of CSF absorption

 


Q9. Labourer’s nerve is another name for which nerve?

(a) Median nerve

(b) radial nerve

(c) ulnar nerve

(d) axillary nerve

 

Ans:(a) Median nerve

 


Q10.  Which nerve is most likely to be  injected in the fracture of the shaft of the humerus?

(a) Median nerve

(b) musculo- cutaneous nerve

(c) radial nerve

(d) Dinar nerve

 

Ans:(c) radial nerve

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Anatomy and physiology Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Anatomy and physiology MCQ Section- 1
  Anatomy and physiology MCQ Section- 2
  Anatomy and physiology MCQ Section- 3
  Anatomy and physiology MCQ Section- 4
  Anatomy and physiology MCQ Section- 5
  Anatomy and physiology MCQ Section- 6
  Anatomy and physiology MCQ Section- 7
  Anatomy and physiology MCQ Section- 8
  Anatomy and physiology MCQ Section- 9


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge


READ MORE MCQ OF MECHANICAL ENGINEERING


 THERMODYNAMICS MCQ
COMPRESSORS, GAS TURBINE AND JET ENGINES MCQ
HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS MCQ
STRENGTH OF MATERIAL MCQ
POWER PLANT ENGINEERING MCQ
ENGINEERING MECHANICS MCQ
MACHINE DESIGN MCQ
THEORY OF MACHINE MCQ
ENGINEERING MATERIAL MCQ
MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MCQ
INDUSTRIAL ENGINEERING & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ
AUTOMOBILE ENGINEERING MCQ
INTERNAL COMBUSTION ENGINES MCQ
STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ

DOWNLOAD PDF


THERMODYNAMICS MCQ PDF DOWNLOAD Free
♥ HEAT TRANSFER MCQ PDF DOWNLOAD Free
INTERNAL COMBUSTION ENGINE MCQ PDF DOWNLOAD Free
MACHINE DESIGN MCQ PDF DOWNLOAD Free

lateral torsion bulinghide for seo score


 

Leave a Reply