SECTION-1


 

Anatomy and physiology MCQ

 


 

Q31. The blood contains:   [LNJP H D 2012]

(a) 95% of water

(b) 60% of water

(c) 90% of water

(d) 80% of water

 

Ans: (d) 80% of water

 


 Q32. Fluid compartment of bold is….

(a) Lymph

(b) Plasma

(c) Intracellular fluid

(d) Extra cellular fluid

 

Ans: (b) Plasma

 


Q33. The hormone secreted by Posterior Pituitary gland

(a) Insulin

(b) Glucagon

(c) Corticotrophin

(d) Oxytocin

 

Ans: (d) Oxytocin

 


Q34. Which these statements is TRUE regarding total body water?

(a) The intra cellular fluid compartment constitutes ½ of the total body water

(b) The ECF compartment comprises about 40% of the body weight

(c) About 10% of ECF compartment is comprised of plasma

(d) The interstitial fluid constitutes about ¾ of the ECF compartment 

 

Ans: (d) The interstitial fluid constitutes about ¾ of the ECF compartment

 


Q35. ADH secretion increase in….

(a) Increased blood levels of potassium

(b) Decreased blood levels of potassium

(c) Increased blood levels of sodium

(d) Decreased blood levels of sodium

 

Ans: (c) Increased blood levels of sodium

 


Q36. Name the tissue which is widely and abundantly distributed in human body

(a) Connective tissue

(b) Cartilaginous tissue

(c) Lymphoid tissue

(d) Epithelial tissue

 

Ans: (a) Connective tissue

 


Q37. All are loose connective tissue except

(a) Areolar

(b) Reticular

(c) Adipose

(d) Epithelial

 

Ans: (d) Epithelial

 


Q38. …….epithelium is most efficient in allowing simple of substance’s across cell.

(a) Squamous epithelium

(b) Simple stratified epithelium

(c) Transitional epithelium

(d) Stratified epithelium

 

Ans: (a) Squamous epithelium

 


Q39. Regenerating capacity is more in…..tissue

(a) Muscle

(b) Epithelial

(c) Cartilaginous

(d) Bone

 

Ans: (b) Epithelial

 


Q40. Identify the function of epithelium is seen in

(a) Absorption

(b) Protection

(c) Secretion

(d) All of the above

 

Ans: (d) All of the above

 

 


 

1     2      3          5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Anatomy and physiology Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Anatomy and physiology MCQ Section- 1
  Anatomy and physiology MCQ Section- 2
  Anatomy and physiology MCQ Section- 3
  Anatomy and physiology MCQ Section- 4
  Anatomy and physiology MCQ Section- 5
  Anatomy and physiology MCQ Section- 6
  Anatomy and physiology MCQ Section- 7
  Anatomy and physiology MCQ Section- 8
  Anatomy and physiology MCQ Section- 9


 

Leave a Reply