Anatomy and physiology MCQ

SECTION-4


Anatomy and physiology MCQ

 


 

Q71. The secretion of aldosterone would be inhibited in this situation.

(a) Serum urea of 5.0 mmol/L

(b) Serum creatinine of 100 mmol/L

(c) Serum potassium of 4.0 mmol/L

(d) Serum sodium of 160 mmol/L

 

Ans: (c) Serum potassium of 4.0 mmol/L

 


Q72. Voluntary micturition will occur when the

(a) Detrusor contracts

(b) Detrusor muscle relaxes

(c) External sphincter contracts

(d) External sphincter relaxes

 

Ans: (d) External sphincter relaxes

 


Q73. The functional unit of kidney is called

(a) Bowman’s Capsule

(b) Malpighian corpuscles

(c) Pyramid

(d) Nephron

 

Ans: (d) Nephron

 


Q74. Which of the following statements is TRUE regarding the renal corpuscle?

(a) The endothelium of glomerulus and Bowmans’s capsule is permeable to all substances except blood cells

(b) The pressure in the glomerulus is relatively higher due to the diameter of the afferent arteriole being slightly larger than efferent arteriole.

(c) Blood pressure is sensed by the juxtaglomerular apparatus made of the specialized cells of the macula dense

(d) The proximal tubule is highly permeable; it absorbs 70% of water and almost all glucose and amino acids from the filtrate

 

Ans: (c) Blood pressure is sensed by the juxtaglomerular apparatus made of the specialized cells of the macula dense

 


Q75. Which inhibits glucagon secretion?

(a) Secretin

(b) Beta agonist

(c) Exercise

(d) Amino acids

 

Ans: (a) Secretin

 


Q76. Vasopressin is synthesized in

(a) Renal cortex

(b) Anterior pituitary gland

(c) Posterior pituitary gland

(d) Hypothalamus

 

Ans: (d) Hypothalamus

 


Q77. Calcitonin is secreted by

(a) Thyroid gland

(b) Parathyroid gland

(c) Both of the above

(d) None of the above

 

Ans: (a) Thyroid gland

 


Q78. Role of calcitonin is

(a) Decrease Ca level

(b) Increase Ca level

(c) Increase PO4

(d) None of the above

 

Ans: (a) Decrease Ca level

 


Q79. FSH is produced by

(a) Chromophobes

(b) Acidophils

(c) Basophils

(d) All of the above

 

Ans: (c) Basophils

 


Q80. Not required for absorption of calcium

(a) Parathyroid hormone

(b) Calcitonin

(c) Bile salts

(d) Vitamin D

 

Ans: (c) Bile salts

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Go to Section-5

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Anatomy and physiology Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

♦  Anatomy and physiology MCQ Section- 1
♦  Anatomy and physiology MCQ Section- 2
♦  Anatomy and physiology MCQ Section- 3
♦  Anatomy and physiology MCQ Section- 4
♦  Anatomy and physiology MCQ Section- 5
♦  Anatomy and physiology MCQ Section- 6
♦  Anatomy and physiology MCQ Section- 7
♦  Anatomy and physiology MCQ Section- 8
♦  Anatomy and physiology MCQ Section- 9

seoscore


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge


READ MORE MCQ OF MECHANICAL ENGINEERING


 THERMODYNAMICS MCQ
COMPRESSORS, GAS TURBINE AND JET ENGINES MCQ
HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS MCQ
STRENGTH OF MATERIAL MCQ
POWER PLANT ENGINEERING MCQ
ENGINEERING MECHANICS MCQ
MACHINE DESIGN MCQ
THEORY OF MACHINE MCQ
ENGINEERING MATERIAL MCQ
MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MCQ
INDUSTRIAL ENGINEERING & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ
AUTOMOBILE ENGINEERING MCQ
INTERNAL COMBUSTION ENGINES MCQ
STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ

DOWNLOAD PDF


THERMODYNAMICS MCQ PDF DOWNLOAD Free
♥ HEAT TRANSFER MCQ PDF DOWNLOAD Free
INTERNAL COMBUSTION ENGINE MCQ PDF DOWNLOAD Free
MACHINE DESIGN MCQ PDF DOWNLOAD Free

lateral torsion bulinghide for seo score


 

Leave a Reply