Anatomy and physiology MCQ

SECTION-4


Anatomy and physiology MCQ

 


 

Q61. Length of female urethra is

(a) 2 cm

(b) 3 cm

(c) 4 cm

(d) 6 cm

 

Ans: (c) 4 cm

 


Q62. The blood vessels entering the glomerulus is known as

(a) Afferent

(b) Efferent

(c) Renal artery

(d) Renal vein

 

Ans: (a) Afferent

 


Q63. The blood vessels leaving the glomerulus is known as

(a) Afferent

(b) Efferent

(c) Renal artery

(d) Renal vein

 

Ans: (b) Efferent

 


Q64. The organs of the excretory system consist of the following except

 (a) Blood vessels

(b) Skin

(c) Liver

(d) Kidneys

 

Ans: (a) Blood vessels

 


Q65. The immediate structure that channels urine to the ureters is the

(a) Renal pyramids

(b) Renal Calyces

(c) Renal Pelvis

(d) Renal hilum

 

Ans: (c) Renal Pelvis

 


Q66. Which part of the nephron is relatively impermeable to water?

(a) Descending loop of Henle

(b) Ascending loop of Henle

(c) Distal convoluted tubule

(d) Collecting duct

 

Ans: (b) Ascending loop of Henle

 


Q67. The formation of filtration the Bowman’s capsule across the glomerulus occurs by a process called

(a) ultrafiltration

(b) Active transport

(c) Osmosis

(d) Diffusion

 

Ans: (a) ultrafiltration

 


Q68. Urine formation is most likely reduced in this condition.

(a) Pulse rate of 100-110/ minute

(b) Pulse rate of 60-70/ minute

(c) Blood pressure of 70/40 mmHg

(d) Blood pressure of 90/40 mmHg

 

Ans: (c) Blood pressure of 70/40 mmHg

 


Q69. A patient weighing 50 kg would be suspected of oliguria if the hourly urine output is

(a) 15 ml

(b) 25 ml

(c) 35 ml

(d) 45 ml

 

Ans: (a) 15 ml

 


Q70. The interstitium of kidney tissue that has the highest osmolality is the

(a) Outer cortex

(b) Outer medulla

(c) Inner cortex

(d) Inner medulla

 

Ans: (d) Inner medulla

 

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Anatomy and physiology Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

♦  Anatomy and physiology MCQ Section- 1
♦  Anatomy and physiology MCQ Section- 2
♦  Anatomy and physiology MCQ Section- 3
♦  Anatomy and physiology MCQ Section- 4
♦  Anatomy and physiology MCQ Section- 5
♦  Anatomy and physiology MCQ Section- 6
♦  Anatomy and physiology MCQ Section- 7
♦  Anatomy and physiology MCQ Section- 8
♦  Anatomy and physiology MCQ Section- 9

seoscore


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge


READ MORE MCQ OF MECHANICAL ENGINEERING


 THERMODYNAMICS MCQ
COMPRESSORS, GAS TURBINE AND JET ENGINES MCQ
HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS MCQ
STRENGTH OF MATERIAL MCQ
POWER PLANT ENGINEERING MCQ
ENGINEERING MECHANICS MCQ
MACHINE DESIGN MCQ
THEORY OF MACHINE MCQ
ENGINEERING MATERIAL MCQ
MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MCQ
INDUSTRIAL ENGINEERING & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ
AUTOMOBILE ENGINEERING MCQ
INTERNAL COMBUSTION ENGINES MCQ
STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ

DOWNLOAD PDF


THERMODYNAMICS MCQ PDF DOWNLOAD Free
♥ HEAT TRANSFER MCQ PDF DOWNLOAD Free
INTERNAL COMBUSTION ENGINE MCQ PDF DOWNLOAD Free
MACHINE DESIGN MCQ PDF DOWNLOAD Free

lateral torsion bulinghide for seo score


 

Leave a Reply