Anatomy and physiology MCQ

SECTION-4


Anatomy and physiology MCQ

 


 

Q51. Symptoms of diabetes mellitus include

(a) Weight gain

(b) Increased appetite

(c) High energy level

(d) Limited urine output

 

Ans: (b) Increased appetite

 


Q52. The major target tissue for glucagon is the

(a) heart

(b) Brain

(c) Liver

(d) Stomach

 

Ans: (c) Liver

 


Q53. The hormone that increases blood glucose levels and lipid breakdown, but slows, protein breakdown is

(a) Glucagon

(b) Insulin

(c) Glucocorticoid

(d) Growth hormone

 

Ans: (d) Growth hormone

 


Q54. The hormone that acts to increase the permeability of renal tubules to water in order to produce less urine output is

(a) Rennin

(b) Aldosterone

(c) Antidiuretic hormone

(d) Atrial natriuretic hormone

 

Ans: (c) Antidiuretic hormone

 


Q55. Excessive secretion of growth hormone leads to….

(a) Gigantism before the closure of epiphyseal plate

(b) Acromegaly after the closure of epiphyseal plate

(c) Both A and B

(d) Cretinism

 

Ans: (c) Both A and B

 


Q56. Aldosterone directly regulates the concentration of?

(a) Calcium

(b) Potassium

(c) Sodium

(d) Phosphorous

 

Ans: (c) Sodium

 


Q57. Hormones are secreted into the blood stream by

(a) unicellular glands

(b) Multicellular glands

(c) Endocrine glands

(d) Exocrine glands

 

Ans: (c) Endocrine glands

 


Q58. The main function of kidney is to : [RRB SSNE 2015]

(a) Eliminate oxygen

(b) Regulate fluid balance and removing waste products

(c) Metabolize vitamins

(d) Eliminate carbon dioxide

 

Ans: (b) Regulate fluid balance and removing waste products

 


Q59. Normal glomerular filtration rate is:  [JIPMER 2012]

(a) 100 ml/min

(b) 125 ml/min

(c) 125 L/min

(d) 2L/day

 

Ans: (a) 100 ml/min

 


Q60. Excretory unit of kidney is:  [LNJP H D 2012]

(a) Nephron

(b) Henle’s loop

(c) Bowman’s capsule

(d) Glomerulus

 

Ans: (a) Nephron

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Anatomy and physiology Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

♦  Anatomy and physiology MCQ Section- 1
♦  Anatomy and physiology MCQ Section- 2
♦  Anatomy and physiology MCQ Section- 3
♦  Anatomy and physiology MCQ Section- 4
♦  Anatomy and physiology MCQ Section- 5
♦  Anatomy and physiology MCQ Section- 6
♦  Anatomy and physiology MCQ Section- 7
♦  Anatomy and physiology MCQ Section- 8
♦  Anatomy and physiology MCQ Section- 9

seoscore


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge


READ MORE MCQ OF MECHANICAL ENGINEERING


 THERMODYNAMICS MCQ
COMPRESSORS, GAS TURBINE AND JET ENGINES MCQ
HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS MCQ
STRENGTH OF MATERIAL MCQ
POWER PLANT ENGINEERING MCQ
ENGINEERING MECHANICS MCQ
MACHINE DESIGN MCQ
THEORY OF MACHINE MCQ
ENGINEERING MATERIAL MCQ
MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MCQ
INDUSTRIAL ENGINEERING & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ
AUTOMOBILE ENGINEERING MCQ
INTERNAL COMBUSTION ENGINES MCQ
STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ

DOWNLOAD PDF


THERMODYNAMICS MCQ PDF DOWNLOAD Free
♥ HEAT TRANSFER MCQ PDF DOWNLOAD Free
INTERNAL COMBUSTION ENGINE MCQ PDF DOWNLOAD Free
MACHINE DESIGN MCQ PDF DOWNLOAD Free

lateral torsion bulinghide for seo score


 

Leave a Reply