Anatomy and physiology MCQ

SECTION-4


Anatomy and physiology MCQ

 


 

Q31. Iron absorption is increased by

(a) Vitamin C

(b) Phytic acid

(c) Fibre diet

(d)  phosphates

 

Ans: (a) Vitamin C

 


Q32 Intrinsic factor is secreted by

(a) Chief cells

(b) Delta cells

(c) Parietal cells

(d) Enterochromaffin like cells

 

Ans: (c) Parietal cells

 


Q33. In the stomach, H+ are secreted in exchange for

(a) Na+

(b) K+

(c) Ca+

(d) Cl

 

Ans: (b) K+

 


Q34.Dumping syndrome is characterized by which one of the following

(a) Hypertension

(b) Hypervolemia

(c) Hyperglycaemia

(d) Generalized weakness dizziness and sweating after meals

 

Ans: (d) Generalized weakness dizziness and sweating after meals

 


Q35.Gastric mortality is increased in

(a) Acid in duodenum

(b) Tryptophan in duodenum

(c) Distension of stomach

(d) Fatty food in stomach

 

Ans: (b) Tryptophan in duodenum

 


Q36. Salivary amylase is activated by

(a) Sodium Ion

(b) Chlorine Ion

(c) Potassium Ion

(d) Bicarbonate Ion

 

Ans: (b) Chlorine Ion

 


Q37.The gland that is located below hypophyseal fossa of sphenoid bone is:  [DSSSB PHN, 2015]

(a) Adrenal gland

(b) thyroid gland

(c) pituitary gland

(d) thymus

 

Ans:(c) pituitary gland

 


Q38. The effect of antidiuretic hormone (ADH) is  [DSSSB PHN, 2015]

(a) Oliguria

(b) Anuria

(c) increased urine output

(d) decreased urine output

 

Ans:(d) decreased urine output

 


Q39.Thyroid gland is present in:  [ESIC Chennai May 2012]

(a) chest

(b) back

(c) abdomen

(d) neck

 

Ans:(d) neck

 


Q40. Corticosteroid is naturally produced by:  [ESIC Chennai May 2012]

(a) thalamus

(b) ovary

(c) thyroid gland

(d) adrenal glands

 

Ans:(d) adrenal glands

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Anatomy and physiology Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

♦  Anatomy and physiology MCQ Section- 1
♦  Anatomy and physiology MCQ Section- 2
♦  Anatomy and physiology MCQ Section- 3
♦  Anatomy and physiology MCQ Section- 4
♦  Anatomy and physiology MCQ Section- 5
♦  Anatomy and physiology MCQ Section- 6
♦  Anatomy and physiology MCQ Section- 7
♦  Anatomy and physiology MCQ Section- 8
♦  Anatomy and physiology MCQ Section- 9

seoscore


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge


READ MORE MCQ OF MECHANICAL ENGINEERING


 THERMODYNAMICS MCQ
COMPRESSORS, GAS TURBINE AND JET ENGINES MCQ
HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS MCQ
STRENGTH OF MATERIAL MCQ
POWER PLANT ENGINEERING MCQ
ENGINEERING MECHANICS MCQ
MACHINE DESIGN MCQ
THEORY OF MACHINE MCQ
ENGINEERING MATERIAL MCQ
MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MCQ
INDUSTRIAL ENGINEERING & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ
AUTOMOBILE ENGINEERING MCQ
INTERNAL COMBUSTION ENGINES MCQ
STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ

DOWNLOAD PDF


THERMODYNAMICS MCQ PDF DOWNLOAD Free
♥ HEAT TRANSFER MCQ PDF DOWNLOAD Free
INTERNAL COMBUSTION ENGINE MCQ PDF DOWNLOAD Free
MACHINE DESIGN MCQ PDF DOWNLOAD Free

lateral torsion bulinghide for seo score


 

Leave a Reply