SECTION-1


 

Anatomy and physiology MCQ

 


 

Q21. Largest organelle of a cell is….

(a) Golgi apparatus

(b) Nucleus

(c) Ribosome

(d) Endoplasmic Reticulum

 

Ans: (b) Nucleus

 


Q22. Suicidal bag of cell is…..

(a) Ribosome

(b) Lysosomes

(c) Vacuole

(d) Nucleus

 

Ans: (b) Lysosomes

 


Q23. True regarding isometric contraction is

(a) Shortening of muscle fibre

(b) Lengthening of muscle fibre

(c) Length of muscle fibre remains the same

(d) Pressure of the muscle remain unchanged

 

Ans: (c) Length of muscle fibre remains the same

 


Q24. Covering of the bone is

(a) Diaphysis

(b) Epiphyseal plate

(c) Bone marrow

(d) Periosteum

 

Ans: (d) Periosteum

 


Q25. Site of growth in length of a long bone is….

(a) Diaphysis

(b) Epiphyseal plate

(c) Bone marrow

(d) Periosteum

 

Ans: (b) Epiphyseal plate

 


Q26. Which of the following is known as bone forming cells?

(a) Fibrin oblasts

(b) Osteocytes

(c) Osteoclasts

(d) Osteoblasts

 

Ans: (d) Osteoblasts

 


Q27. Osteoclasts are known as

(a) Bone forming cells

(b) Bone destroying

(c) Bone repairing cells

(d) All of the above

 

Ans: (b) Bone destroying

 


Q28. What is the normal pH of blood? [Kerala PSC, Nov 2014]

(a) 6.65-6.45

(b) 5.35-6.0

(c) 7.35-7.45

(d) 6.35-7.0

 

Ans: (c) 7.35-7.45

 


Q29. Which of the following is the unction of sodium in the body?  [Kerala PSC, Nov 2014]

(a) Formation of bones

(b) Functioning of skeletal muscle

(c) Functioning of cardiac muscle

(d) Maintenance of serum osmolarity

 

Ans: (d) Maintenance of serum osmolarity

 


Q30. The percentage of water in human body is:  [JIPMER 2012]

(a) 60%

(b) 80%

(c) 35%

(d) None of these

 

Ans: (a) 60%

 

 


 

1     2          4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Anatomy and physiology Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Anatomy and physiology MCQ Section- 1
  Anatomy and physiology MCQ Section- 2
  Anatomy and physiology MCQ Section- 3
  Anatomy and physiology MCQ Section- 4
  Anatomy and physiology MCQ Section- 5
  Anatomy and physiology MCQ Section- 6
  Anatomy and physiology MCQ Section- 7
  Anatomy and physiology MCQ Section- 8
  Anatomy and physiology MCQ Section- 9


 

Leave a Reply