Anatomy and physiology MCQ

 
Anatomy and physiology MCQ

SECTION-3


 

Anatomy and physiology MCQ

 


 

Q21. If blood glucose decreases below normal levels,

(a) The Nervous System will be excited

(b) breakdown of fat will increase

(c) breakdown of protein will increase

(d) A large amount of urine will be produced

 

Ans: (b) breakdown of fat will increase

 


Q22. True about left renal vein

(a) posterior and inferior to superior mesenteric artery

(b) Posterior and superior to Superior mesenteric artery

(c) anterior and inferior to Superior mesenteric artery

(d) Anterior and superior to Superior mesenteric artery

 

Ans:(a) posterior and inferior to superior mesenteric artery

 


Q23. Countercurrent mechanism in the Kidney is responsible for

(a) Absorption of glucose

(b) maintenance of blood flow

(c) Osmotic gradient in modular

(d) Secretion of uric acid

 

Ans:(c) Osmotic gradient in modular

 


Q24. Peyer’s patches  are found in

(a) Stomach

(b) liver

(c) small intestine

(d) large intestine

 

Ans:(c) small intestine

 


Q25. Diaphragm is supplied by which nerve

(a) Phrenic nerve 

(b) Intercostal

(c) Peroneal 

(d) Vagus 

 

Ans:(a) Phrenic nerve

 


Q26. GFR is increased by

(a) ANP

(b) Vasopressin 

(c) histamine

(d) endothelium

 

Ans:(a) ANP

 


Q27. Best measure for GFR

(a) serum creatinine

(b) urine output

(c) BUN

(d) PAN

 

Ans:(a) serum creatinine

 


Q28. Thirst is activated by

(a) increased angiotensin 2 level

(b) extracellular hyperosmolarity

(c) increased APN levels

(d) increased renin levels

 

Ans:(b) extracellular hyperosmolarity

 


Q29. Potassium is maximally absorbed in which part of nephron

(a) proximal convoluted tubules

(b) DCT

(c) collecting ducts

(d) loop of Henle 

 

Ans: (a) proximal convoluted tubules

 


Q30. Right kidney is lower than the left kidney because….

(a) in right side liver is occupying considerable space

(b) right kidney is larger in size

(c) pulling force extracted by renal ligament on right side

(d) left kidney is smaller in size

 

Ans:(a) in right side liver is occupying considerable space

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Anatomy and physiology Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Anatomy and physiology MCQ Section- 1
  Anatomy and physiology MCQ Section- 2
  Anatomy and physiology MCQ Section- 3
  Anatomy and physiology MCQ Section- 4
  Anatomy and physiology MCQ Section- 5
  Anatomy and physiology MCQ Section- 6
  Anatomy and physiology MCQ Section- 7
  Anatomy and physiology MCQ Section- 8
  Anatomy and physiology MCQ Section- 9


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge


READ MORE MCQ OF MECHANICAL ENGINEERING


 THERMODYNAMICS MCQ
COMPRESSORS, GAS TURBINE AND JET ENGINES MCQ
HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS MCQ
STRENGTH OF MATERIAL MCQ
POWER PLANT ENGINEERING MCQ
ENGINEERING MECHANICS MCQ
MACHINE DESIGN MCQ
THEORY OF MACHINE MCQ
ENGINEERING MATERIAL MCQ
MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MCQ
INDUSTRIAL ENGINEERING & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ
AUTOMOBILE ENGINEERING MCQ
INTERNAL COMBUSTION ENGINES MCQ
STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ

DOWNLOAD PDF


THERMODYNAMICS MCQ PDF DOWNLOAD Free
♥ HEAT TRANSFER MCQ PDF DOWNLOAD Free
INTERNAL COMBUSTION ENGINE MCQ PDF DOWNLOAD Free
MACHINE DESIGN MCQ PDF DOWNLOAD Free

lateral torsion bulinghide for seo score


 

Leave a Reply