SECTION-1


 

Anatomy and physiology MCQ

 


 

Q11. Chief components of a cell are….

(a) Carbon, hydrogen, nitrogen and oxygen

(b) Hydrogen, nitrogen, sodium and potassium

(c) Magnesium, potassium, carbon and hydrogen

(d) Helium, nitrogen, calcium and carbon

 

Ans: (a) Carbon, hydrogen, nitrogen and oxygen

 


Q12. The aqueous component of the cell, within which various organelles and particles are suspended, is

(a) Cytosol

(b) Cytoplasm

(c) Nucleus

(d) Cytoblast

 

Ans: (b) Cytoplasm

 


Q13.Plasma membrane of eukaryotic organisms made up of……

(a) Phospholipid bilayer

(b) Phospholipid monolayer

(c) Carbohydrate, protein and fat

(d) Carbon, nitrogen and oxygen

 

Ans: (a) Phospholipid bilayer

 


Q14. Structure and motility of the cell is maintained by……

(a) Cartilage

(b) Microtubules

(c) Nucleus

(d) Gobi apparatus

 

Ans: (b) Microtubules

 


Q15. Power house of human body is…..

(a) Nucleus

(b) Ribosome

(c) Mitochondria

(d) Lysosome

 

Ans: (c) Mitochondria

 


Q16. Produced form of energy is….

(a) ATP

(b) ADP

(c) GTP

(d) Actin

 

Ans: (a) ATP

 


Q17. Cytoplasm refers to

(a) Contents of the cell including nucleus

(b) Contents of the cell excluding nucleus

(c) Nucleus of the cell

(d) Nucleus and cytosol of the cell

 

Ans: (b) Contents of the cell excluding nucleus

 


Q18. Number of mitochondria is less in…

(a) Red fibres

(b) Myosin

(c) White fibres

(d) Actin

 

Ans: (c) White fibres

 


Q19. Storage house of iron in a cell is….

(a) WBC

(b) Rrticulo-endothelial system

(c) Platelet

(d) Ribosome

 

Ans: (b) Rrticulo-endothelial system

 


Q20. Cytokines are responsible for……

(a) Pain

(b) Touch

(c) Sensation

(d) Inflammation

 

Ans: (d) Inflammation

 

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Anatomy and physiology Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Anatomy and physiology MCQ Section- 1
  Anatomy and physiology MCQ Section- 2
  Anatomy and physiology MCQ Section- 3
  Anatomy and physiology MCQ Section- 4
  Anatomy and physiology MCQ Section- 5
  Anatomy and physiology MCQ Section- 6
  Anatomy and physiology MCQ Section- 7
  Anatomy and physiology MCQ Section- 8
  Anatomy and physiology MCQ Section- 9


 

Leave a Reply