SECTION-2


 

Anatomy and physiology MCQ

 


 

Q71. Diaphoresis means

(a) Excessive production of sebum

(b) Excessive production of sweat

(c) Excessive skin shedding

(d) Excessive production of tears

 

Ans: (b) Excessive production of sweat

 


Q72. Healthy hair receives a good blood supply from the

(a) Hair follicle

(b) Hair shaft

(c) Hair papillae

(d) Hair bulb

 

Ans: (c) Hair papillae

 


Q73. The trapezius muscle is located in the

(a) Lower leg

(b) Back

(c) Abdomen

(d) Calf

 

Ans: (b) Back

 


Q74. Which of the following is the largest cavity is human body?

(a) Abdominopelvic cavity

(b) Cranial cavity

(c) Thoracic cavity

(d) Pelvic cavity

 

Ans: (a) Abdominopelvic cavity

 


Q75. Most common congenital anomaly of face is

(a) Cleft lip

(b) Cleft palate

(c) Cleft lip and palate

(d) Submucous cleft palate

 

Ans: (a) Cleft lip

 


Q76. Smallest abdominal muscle is

(a) External oblique

(b) Internal oblique

(c) Transversals

(d) Rectus abdominis

 

Ans: (c) Transversals

 


Q77. Elevation of the ribs during passive/normal inspiration is caused by……

(a) Diaphragm

(b) External intercostals

(c) Internal intercostals

(d) Sternocleidomastoid

 

Ans: (b) External intercostals

 

 

Q78. The anterior thigh muscle that flexes thigh is the

(a) Iliopsoas

(b) Gluteus Medius

(c) Tensor fascia latae

(d) Glute maximus

 

Ans: (a) Iliopsoas

 


Q79. The anterior thigh muscle that extends the leg is the

(a) Sartorius

(b) Quadriceps femoris

(c) Hamstring muscle

(d) Iliopsoas

 

Ans: (b) Quadriceps femoris

 


Q80. Function of superior oblique muscle is 

(a) Intorsion, adduction and depression

(b) Intorsion, adduction and elevation

(c) Intorsion, abduction and depression

(d) Extortion, adduction and depression

 

Ans: (c) Intorsion, abduction and depression

 

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Go to section-3

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Anatomy and physiology Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Anatomy and physiology MCQ Section- 1
  Anatomy and physiology MCQ Section- 2
  Anatomy and physiology MCQ Section- 3
  Anatomy and physiology MCQ Section- 4
  Anatomy and physiology MCQ Section- 5
  Anatomy and physiology MCQ Section- 6
  Anatomy and physiology MCQ Section- 7
  Anatomy and physiology MCQ Section- 8
  Anatomy and physiology MCQ Section- 9


 

Leave a Reply