SECTION-2


 

Anatomy and physiology MCQ

 


 

Q51. Ossification of posterior fontanels completes at….

(a) 3 months

(b) 6 months

(c) 12 months

(d) 18 months

 

Ans: (a) 3 months

 


Q52. Ossification of anterior fontanels completes at….

(a) 3 months

(b) 6 months

(c) 12 months

(d) 18 months

 

Ans: (d) 18 months

 


Q53. Number of bones in the skull is…..

(a) 22

(b) 24

(c) 6

(d) 28

 

Ans: (a) 22

 


Q54. The one and only mobile or movable bone in the skull is….

(a) Maxilla

(b) Mandible

(c) Ear ossicle

(d) Frontal

 

Ans: (b) Mandible

 


Q55. Sinuses means

(a) cavities in the bones

(b) Nasal cavity

(c) Nasal blockage

(d) space between tissue

 

Ans: (a) cavities in the bones

 


Q56. Teeth are located in….bone

(a) Maxilla and mandible

(b) Ethmoid and sphenoid

(c) Maxilla and frontal bone

(d) Zygomatic and vomer

 

Ans: (a) Maxilla and mandible

 


Q57. The collapse of the alveoli is prevented by;[DSSSB PHN, 2015]

(a) Cilia

(b) Mucus

(c) Surfactant

(d) Pleural Fluid

 

Ans: (c) Surfactant

 


Q58. The average tidal volume is [DSSSB PHN, 2015]

(a) 500 ml

(b) 250 ml

(c) 150 ml

(d) 600 ml

 

Ans: (a) 500 ml

 


Q59. Atmospheric pressure is important in the process of….[RRB SSNE 2015]

(a) Blood Flow

(b) Micturition

(c) Reproduction

(d) Breathing

 

Ans: (d) Breathing

 


Q60. The…..membranes surround the lungs.  [RRB SSNE 2015]

(a) Pericardial

(b) Mediastinal

(c) Pleural

(d) Peritoneal

 

Ans: (c) Pleural

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Anatomy and physiology Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Anatomy and physiology MCQ Section- 1
  Anatomy and physiology MCQ Section- 2
  Anatomy and physiology MCQ Section- 3
  Anatomy and physiology MCQ Section- 4
  Anatomy and physiology MCQ Section- 5
  Anatomy and physiology MCQ Section- 6
  Anatomy and physiology MCQ Section- 7
  Anatomy and physiology MCQ Section- 8
  Anatomy and physiology MCQ Section- 9


 

Leave a Reply