SECTION-2


 

Anatomy and physiology MCQ

 


 

Q31. Which of the following sections of vertebral column is matched with its correct number of vertebrae?

(a) Thoracic-7 vertebrae

(b) Cervical -12 vertebrae

(c) Sacral-3 fused vertebrae

(d) Lumbar- 5 vertebrae

 

Ans: (d) Lumbar- 5 vertebrae

 


Q32. Which of the following vertebral bone consists of 5 fused bones?

(a) Atlas

(b) Axis

(c) Coccyx

(d) Sacrum

 

Ans: (d) Sacrum

 


Q33. The epithelial tissue that lines the urinary bladder is

(a) Simple

(b) Stratified

(c) Transitional

(d) Squamous

 

Ans: (c) Transitional

 


Q34. There are…..pairs of ribs present in human body

(a) 10 pairs

(b) 11 pairs

(c) 12 pairs

(d) 13 pairs

 

Ans: (c) 12 pairs

 


Q35. How many pairs of true ribs are there?

(a) 7

(b) 8

(c) 10

(d) 12

 

Ans: (a) 7

 


Q36. Number of floating ribs is

(a) 2 pairs

(b) 3 pairs

(c) 4 pairs

(d) 5 pairs

 

Ans: (a) 2 pairs

 


Q37. False rib is….

(a) 1st rib

(b) 2nd rib

(c) 7th rib

(d) 10th rib

 

Ans: (d) 10th rib

 


Q38. Ear ossicles are made of…

(a) Hyaline cartilage

(b) Fibrocartilage

(c) Elastic cartilage

(d) None of the above

 

Ans: (c) Elastic cartilage

 


Q39. Bone without medullary cavity is

(a) Fibula

(b) Clavicle

(c) Femur

(d) Humours

 

Ans: (b) Clavicle

 


Q40. Collar bone is…..

(a) Atlas

(b) Axis bone

(c) Clavicle

(d) Scapula

 

Ans: (c) Clavicle

 

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Anatomy and physiology Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Anatomy and physiology MCQ Section- 1
  Anatomy and physiology MCQ Section- 2
  Anatomy and physiology MCQ Section- 3
  Anatomy and physiology MCQ Section- 4
  Anatomy and physiology MCQ Section- 5
  Anatomy and physiology MCQ Section- 6
  Anatomy and physiology MCQ Section- 7
  Anatomy and physiology MCQ Section- 8
  Anatomy and physiology MCQ Section- 9


 

Leave a Reply