Section-1  Section-2   Section-3  Section-4  Section-5  Section-6   
Section-7  Section-8  Section-9    

Anatomy and physiology MCQ

 


 

Q1. Which of the following is an example of saddle joint?

(a) Carpometacarpal joint of the thumb

(b) Elbow joint

(c) Ankle joint

(d) Knee joint

 

Ans: (a) Carpometacarpal joint of the thumb

 


Q2. Example for ellipsoid joint is

(a) Wrist

(b) Knee

(c) Ankle

(d) Shoulder

 

Ans: (a) Wrist

 


Q3. First bone of the vertebral column is called as

(a) Atlas

(b) Axis

(c) Clavicle

(d) Hyoid

 

Ans: (a) Wrist

 


Q4. Second vertebral bone is also known as

(a) Atlas

(b) Axis

(c) Sacrum

(d) Coccyx

 

Ans: (b) Axis

 


Q5. True regarding concentric isotonic contraction is

(a) Shortening of muscle fibre

(b) Lengthening of muscle fibre

(c) Length of muscle fibre remain the same

(d) Pressure of the muscle remain unchanged

 

Ans: (a) Shortening of muscle fibre

 


Q6. Thin filament is

(a) Actin

(b) Troponin

(c) Tropomyosin

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 


Q7. The maintenance of posture in a normal adult human being depends upon

(a) Integrity of reflex arc

(b) Muscle power

(c) Type of muscle fibre

(d) Joint movements in physiological range

 

Ans: (a) Integrity of reflex arc

 


Q8. Major constituent of bone is

(a) Calcium sulphate

(b) Calcium phosphate

(c) Magnesium sulphate

(d) Sodium chloride

 

Ans: (b) Calcium phosphate

 


Q9. Vitamin essential for a healthy skeletal system is….

(a) Vitamin A

(b) Vitamin D

(c) Vitamin E

(d) Vitamin K

 

Ans: (b) Vitamin D

 


Q10. Osteocytes are located in….

(a) Lamellae

(b) Haversian canals

(c) Canaliculi

(d) Lacunae

 

Ans: (d) Lacunae

 

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Anatomy and physiology Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Anatomy and physiology MCQ Section- 1
  Anatomy and physiology MCQ Section- 2
  Anatomy and physiology MCQ Section- 3
  Anatomy and physiology MCQ Section- 4
  Anatomy and physiology MCQ Section- 5
  Anatomy and physiology MCQ Section- 6
  Anatomy and physiology MCQ Section- 7
  Anatomy and physiology MCQ Section- 8
  Anatomy and physiology MCQ Section- 9


 

Leave a Reply