SECTION-1


 

Anatomy and physiology MCQ

 


 

Q51. Cellular organ responsible for destroying foreign material material and microorganism is…

(a) Nucleus

(b) Lysosomes

(c) Mitochondria

(d) Vacuole

 

Ans: (b) Lysosomes

 


Q52. Cisternae are the part of …..cellular organ

(a) Endoplasmic reticulum

(b) Golgi apparatus

(c) Lysosome

(d) Both A and B

 

Ans: (d) Both A and B

 


Q53. Building block of protein is….

(a) Glucose

(b) Lipids

(c) Fatty acids

(d) Amino acids

 

Ans: (d) Amino acids

 


Q54. The most abundant plasma protein is

(a) Albumin

(b) fibrinogen

(c) Gelatin

(d) Globulin

 

Ans: (a) Albumin

 


Q55. Memory cells are formed from ….

(a) Neutrophil

(b) Eosinophcytes

(c) Lymphocytes

(d) Monocyte

 

Ans: (c) Lymphocytes

 


Q56. Maturation of  T-cell lymphocytes takes place at…

(a) Thyroid

(b) Thymus

(c) Trachea

(d) Liver

 

Ans: (b) Thymus

 


Q57. Maturation of B-cell lymphocytes takes place at…

(a) Blood

(b) Bone marrow

(c) Brain

(d) Base of the skull

 

Ans: (b) Bone marrow

 


Q58. Efficient regenerating capacity is more after mechanical friction in….

(a) Simple epithelium

(b) Squamous epithelium

(c) Transitional epithelium

(d) Stratified epithelium

 

Ans: (d) Stratified epithelium

 


Q59. Hormone responsible for fluid and electrolyte balance is…..

(a) Antidiuretic hormone

(b) Angiotensin

(c) Aldosterone

(d) Renin

 

Ans: (a) Antidiuretic hormone

 


Q60. Hyperkalaemia refers to

(a) High chloride

(b) High potassium

(c) High calcium

(d) High sodium

 

Ans: (b) High potassium

 

 


 

1     2      3      4      5      6   7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Anatomy and physiology Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Anatomy and physiology MCQ Section- 1
  Anatomy and physiology MCQ Section- 2
  Anatomy and physiology MCQ Section- 3
  Anatomy and physiology MCQ Section- 4
  Anatomy and physiology MCQ Section- 5
  Anatomy and physiology MCQ Section- 6
  Anatomy and physiology MCQ Section- 7
  Anatomy and physiology MCQ Section- 8
  Anatomy and physiology MCQ Section- 9


 

Leave a Reply